www.nrc.nl

Europa. Redacteur Kees Versteegh schrijft in zijn weblog over Europa over Subsidiariteit: ,,Stel nou eens, zei Gareth Davies vandaag in de Ridderzaal in Den Haag, dat Brussel zou besluiten dat Engels overal in de Unie de voertaal wordt. Niet tegensputteren, zouden de Brusselse bureaucraten tegen de lidstaten zeggen. Engels vergemakkelijkt het vrij verkeer van personen, kapitaal en goederen.

,,Toch?

,,Nu Europa in de loop der jaren in naam van dat zelfde beginsel zeer uiteenlopende maatregelen genomen heeft (beperking van kromming van bananen, verbod op ladders voor glazenwassers, bescherming tegen (zonne-)stralen) kan verplicht Engels voor iedereen er toch ook nog wel bij? Vrij verkeer is - net als subsidiariteit - een rekbaar begrip, waarin men zoveel of weinig kan stoppen als men zelf wil, aldus Davies, docent Europees recht in Groningen.''

New York. Correspondent Freek Staps schijft in zijn weblog over de Nederlandse bloembollen bij de St. Mark's Church in-the-Bowery in New York. ,,Vijf dagen lang wordt de Nederlandse kunst en cultuur hier benadrukt. Een greep uit de evenementen: leren hoe je kunt uitzoeken of je afstamt van de eerste Nederlanders hier, een bezoek aan originele boerderijen waar kookdemonstraties worden gegeven en het prestigieuze Peter Stuyvesant-bal. De dagen worden gesponsord door Nederlandse bedrijven. De bloembollen kwamen van B&K Flowerbulbs uit Enkhuizen.''