We zullen doorgaan met de Leesclub

In februari gaat de Leesclub door, met spraakmakende boeken uit de hedendaagse wereldliteratuur.

De eerste reeks van de Leesclub zit erop. Volgens de redactie van Boeken, en ook volgens de meeste lezers die reageerden op de oproep om mee te evalueren, waren de ervaringen zeer positief. De discussie op de website was levendig en veel deelnemers gingen diep op de boeken in. Wel was er een duidelijke dip na de zomerstop bij de twee boeken die daarna aan bod kwamen: Het land van herkomst van Du Perron (deze discussie werd 1144 keer bekeken en er werden 14 reacties geplaatst) en bij Hella Haasses De tuinen van Bomarzo (929 keer bekeken, 8 reacties). Gelukkig is de discussie over Terug tot Ina Damman van Simon Vestdijk wel weer met passie gevoerd (963 keer bekeken, 20 reacties).

Harry Mulisch' Het stenen bruidsbed maakte veel los (4736 keer bekeken, 50 reacties). Ook de scheldkannonades op Nederland van W.F. Hermans in Ik heb altijd gelijk weten nog steeds te prikkelen (9952 keer bekeken, 57 reacties). De discussie over Louis Couperus' De stille kracht, ten slotte, werd 5111 keer bekeken en er waren 35 reacties.

Duidelijk is dat meer mensen de boeken van de Leesclub meelezen dan het aantal dat daadwerkelijk aan de discussie meedoet. Dat kan te maken hebben met de website die misschien niet gebruiksvriendelijk genoeg is, of met een zekere drempelvrees. Hopelijk zal die vrees in de toekomst afnemen.

Sommige lezers vroegen zich af waarom we voor deze zes boeken hadden gekozen. Zo'n beperkt aantal blijft altijd iets willekeurigs houden, maar het uitgangspunt was om klassieke romans uit de Nederlandse literatuur te nemen, die nog steeds discussie los kunnen maken, verdeeld over verschillende tijdvakken en literaire stromingen.

Op de vraag of hedendaagse boeken of klassiekers besproken moeten worden, zijn de meningen onder de lezers verdeeld. Een kleine meerderheid geeft de voorkeur aan moderne boeken.

We kunnen het natuurlijk ook gewoon afwisselen. Daarom heeft de redactie besloten bij de tweede reeks te kiezen voor eigentijdse romans uit de wereldliteratuur. Onder de noemer `Spraakmakende schrijvers' willen we boeken bespreken van auteurs als Michel Houellebecq, Orhan Pamuk en J.M. Coetzee die in de afgelopen jaren stof hebben doen opwaaien. De opzet van de Leesclub blijft in grote lijnen hetzelfde, behalve dat we nu vijf boeken willen behandelen in plaats van zes, zodat we de reeks kunnen voltooien zonder zomerstop. Ook zal er weer een aanbieding komen van de krant waarmee u de boeken van de Leesclub kunt bestellen. De tweede reeks zal in februari van start gaan.

Over de vraag welke schrijvers en boeken precies onder deze noemer `Spraakmakende schrijvers' zullen vallen, is de redactie nog volop in gesprek. Suggesties zijn zeer welkom op het forum `Over de leesclub' op www.nrc.nl/leesclub.