VS willen Conrad Black arresteren

De Amerikaanse federale justitie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de voormalige krantenmagnaat Conrad Black wegens het leegplunderen van zijn krantentitels. Als Black zich niet vrijwillig meldt, zullen de Verenigde Staten om zijn uitlevering vragen.

Lord Black, in Canada geboren en lid van het Britse Hogerhuis, zou samen met drie andere managers van Hollinger International, de mediagroep waarvan hij grootaandeelhouder was, 89 miljoen dollar in eigen zak hebben gestoken. Geld dat voor het merendeel afkomstig was van de verkoop in 2000 voor 2,1 miljard dollar (1,8 miljard euro) van honderden Canadese krantentitels.

De Amerikaanse justitie heeft inmiddels 8,5 miljoen dollar veilig kunnen stellen door de verkoop van het appartement van Lord Black aan Park Avenue in New York. Als Lord Black (61) schuldig wordt bevonden staat hem in de VS een gevangenisstraf van maximaal veertig jaar te wachten.

Via zijn advocaat liet Lord Black gisteren weten onschuldig te zijn.

Het bedrag van 89 miljoen dollar is volgens beleggers in Hollinger het topje van de ijsberg. Uit een lang intern onderzoek bleek zomer vorig jaar dat Lord Black samen met zijn medeplichtigen 400 miljoen Britse pond (586 miljoen euro) aan Hollinger zou hebben onttrokken. Hollinger, dat onder Lord Black titels voerde als de later verkochte Daily Telegraph, het belangrijkste persvehikel van de Britse Conversatieven, heeft hem in 2003 aan de kant gezet en voor de rechter gedaagd, en eist van hem het geld terug.

De Amerikaanse justitie kreeg hulp van een voormalige rechterhand van Lord Black, die schuld bekende, en inmiddels is veroordeeld tot 29 maanden gevangenisstraf en 250.000 dollar boete. Hollinger was ooit het op twee na grootste mediabedrijf ter wereld. Henry Kissinger, minister van Buitenlandse Zaken onder de Amerikaanse president Nixon, en de Amerikaanse defensieadviseur Richard Perle, beide bevriend met Lord Black, zitten nog steeds in de raad van commissarissen.