VNU-belegger heeft gewonnen

VNU's ommezwaai is een overwinning voor de aandeelhouders. Het Nederlandse concern zag zich niet alleen gedwongen het onverstandige bod van 7 miljard dollar (6 miljard euro) op IMS Health in te trekken, maar moest ook afscheid nemen van zijn topman. Bovendien is de beurskoers gestegen.

Precies hetzelfde overkwam vorig jaar Deutsche Börse. Druk van hedgefondsen leidde toen tot het afketsen van de voorgenomen fusie met de London Stock Exchange en het vertrek van topman Werner Seifert. De koers van de Duitse beurs is bijna verdubbeld sinds Seifert de transactie aankondigde.

Een soortgelijk proces lijkt zich ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te voltrekken. De koers van Sovereign Bancorp daalde toen het bedrijf in oktober een bod van 4 miljard dollar op Independence Community Bank naar buiten bracht. Na protesten van de aandeelhouders is de koers nu hoger dan vóór die bekendmaking.

Welkom in de wereld van het nieuwe ondernemingsbestuur, die zeker de voorkeur verdient boven de oude werkwijze. Als een bedrijf zich in het verleden tot een impopulaire transactie liet verleiden, daalde de koers en bleef die laag. De topman kreeg het weliswaar voor zijn kiezen, maar mocht wel aanblijven. Denk maar aan de overname voor 15 miljard dollar door Credit Suisse van Donaldson Lufkin & Jenrette in augustus 2000. Dat was twee jaar vóórdat Lukas Mühlemann de bank verliet. En de koers van Credit Suisse is nog steeds niet helemaal terug op het oude niveau.

In de wereld van het nieuwe ondernemingsbestuur hebben beleggers het voor het zeggen. Werner Seifert ging tot het uiterste, maar moest toch buigen voor zijn aandeelhouders. Hetzelfde gebeurde bij VNU. Topman Rob van den Bergh was duidelijk teleurgesteld over zijn nederlaag. Toch gaf hij ruiterlijk toe dat hij geen steun had van de aandeelhouders en dat hij dus moest aftreden.

Vergeleken bij de woede van Seifert kan de onverstoorbare reactie van Van den Bergh misschien worden verklaard door nationale karaktertrekken, maar hopelijk is het een teken des tijds.

Hoe dan ook bestaat het eindresultaat uit doelmatiger ingerichte markten. Beleggers voorzien eerder dan vroeger de uiteindelijke afwijzing van een impopulaire fusie of overname. De belangen van de lange- en kortermijnbeleggers lopen eindelijk eens parallel. De enigen die nog reden tot klagen hebben, zijn managers die waardeloze transacties overwegen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.