Vlees in de pan

De jongste generatie thuiskokers wil het liefst als een bliksemschicht door de keuken gaan 's avonds. Welnu dat kan, zelfs bij een varkenshaasje – dat toch betrekkelijk lang moet bakken om de verantwoorde gaarheid te bereiken.

Bereiding: Snijd de gestapelde plakken spek overdwars in vingerbrede reepjes. Snijd het varkenshaasje overdwars in plakjes van 1 cm dik. Snijd de shiitake in plakjes van een halve centimeter. Verhit de olie in een ruime bakpan en bak hierin op halfhoog vuur al roerend de reepjes spek gedurende een halve minuut. Voeg het vlees en de shiitake toe en bak alles regelmatig omscheppend gedurende 3 minuten, of tot het vlees vrijwel gaar is; bestrooi met wat zout.

Blus de pan af met Marsala, schuif de pan enkele malen flink heen en weer over het vuur, of tot de Marsala vrijwel geheel is ingekookt. Maal er royaal peper over. Klaar.

Schud een zak mesclun (gemengde slasoorten) leeg boven een slabak, sprenkel er uit de losse hand wat olijfolie extra vergine en een drupje goede wijnazijn over en maal grof zeezout en zwarte peper over de salade alvorens hem om te husselen.

Wie nog de tijd wil nemen om wat gladde peterselie en een half sjalotje te snipperen kan de salade daarmee verrijken. En wie zelfs 3 minuten extra aan deze maaltijd wil besteden die kan, alvorens aan het vlees te beginnen, twee vastkokende aardappels schillen, in plakjes van een halve centimeter snijden (vergeet die geconserveerde plakjes uit zakjes) en in een pan met gezouten water gaar koken tijdens het bakken van het vlees.

Alles bij elkaar vergt de hele maaltijd zo'n 10 minuten. Kleine tijdsinvestering voor een van de belangrijkste momenten van de dag: lekker samen eten.