Twee Britse uitleveringen

Het Britse hooggerechtshof heeft gisteren bepaald dat de Algerijn Rachid Ramda mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. Ramda werd in 1995 in Engeland gearresteerd op verzoek van Frankrijk. Hij zou betrokken zijn geweest bij een aanslag in de metro van Parijs in juli van dat jaar. Daarbij werden acht mensen gedood en raakten er 87 gewond. Sindsdien zit hij vast en vecht hij uitlevering aan. Hij kan nog in beroep bij het House of Lords.

Een rechtbank in Londen heeft gisteren gelast dat een verdachte van betrokkenheid bij de bomaanslagen in Madrid van maart vorig jaar binnen tien dagen aan Spanje wordt uitgeleverd. Het gaat om Moutaz Almallah Dabas, een 39-jarige Syriër met de Spaanse nationaliteit, die in zijn woning in Madrid plegers van aanslagen zou hebben gerekruteerd, onder wie ook de daders van de treinbommen die aan 191 mensen het leven kostten. Dabas werd in maart in Engeland opgepakt. Spanje had om zijn uitlevering gevraagd.