`Terugtrekking troepen VS gewenst'

Het invloedrijke Democratische congreslid John Murtha heeft gisteren opgeroepen tot de onmiddellijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak. De oproep van Vietnamveteraan Murtha, die lid is van een congressionele commissie die het defensiebudget vaststelt, volgden op opmerkingen van vice-president Dick Cheney die Democraten ervan beschuldigde ,,cynische en kwaadaardige leugens'' te verspreiden over Irak om politiek gewin te behalen.

Invloedrijke Democraten, van wie velen de oorlog in Irak in 2003 steunden, zijn de afgelopen weken steeds kritischer geworden nu peilingen aangeven dat de steun onder de Amerikanen voor de oorlog en de president afneemt, de schandalen over de informatie van inlichtingendiensten zich opstapelen en het dodental toeneemt. Uit een recente peiling blijkt dat 42 procent van de Amerikanen vindt dat de VS zich niet langer moeten bemoeien met andere landen.

Murtha meent daarom dat het ,,tijd is voor verandering''. ,,Ons leger lijdt, de toekomst van ons land is in gevaar'', aldus een emotionele Murtha. Hij meent dat de Amerikaanse troepen een ,,katalysator voor geweld'' zijn. ,,Onze troepen zijn het belangrijkste doelwit geworden van de opstandelingen.''

Gematigde Republikeinen reageerden gisteren ongemakkelijk op de uitspraken van vice-president Cheney. ,,Suggereren dat kritiek op het beleid onze troepen ondermijnt en schaadt, is geen democratie, noch wat dit land voor staat'', zei senator Chuck Hagel.

President Bush verdedigde de opmerkingen van Cheney: ,,Het is vreselijk patriottistisch om van mening te verschillen met de president. Wat me ergert is wanneer mensen op onverantwoorde wijze hun positie gebruiken en politiek spelen.''