Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. De levensloopregeling komt er aan: sparen voor vervroegd pensioen, zorgverlof of zomaar een jaartje er tussenuit. Twee Vandaag gaat in op de feiten en vragen, de uitslagen van een enquête en heeft een gesprek met minister De Geus. Verder een portret van de Nederlander Marco Schreuder, die vanaf vrijdag gemeenteraadslid is in Wenen en ook de eerste Oostenrijkse politicus die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. En het wekelijkse gesprek met de minister-president. Ned.2, 17.59-18.50 uur

Nova Politiek. Vrijheid van spandoek of smaad? Discussie met Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter van de Groep-Nawijn, burgemeester Guusje ter Horst van Nijmegen en AEL-voorman Dyab Abou Jahjah over de stand van zaken rond de vrijheid van meningsuiting. Ned.3, 22.20-23.05 uur.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Scheidend Ajax-directeur Arie van Eijden verdedigt zijn beleid. Magere prestaties, morrende toeschouwers, mislukte aankopen, opstappende bestuursleden: bij Ajax is sprake van een sportieve en bestuurlijke crisis. Verder te gast zijn de Vliegende Panters en fotomodel Nienke van Eck. En een optreden van Gino Vanelli. Talpa, 22.30-23.35 uur.

DOCUMENTAIRE

Coke on the rocks? Reportage over Coca-Cola, het grootste frisdrankmerk ter wereld. De suikerhoudende drank wordt mede verantwoordelijk gehouden voor de toename van zwaarlijvige mensen. Sommige scholen in Engeland weigeren cola in het assortiment op te nemen. Het bedrijf probeert weer terrein te winnen en slaat terug met de introductie van fruitsappen. BBC2, 20.00-20.30 uur.

Timewatch: Children of the doomed voyage. Op 17 september 1940 werd een groot aantal kinderen met de SS Benares naar het veilige Canada gestuurd. Het schip werd echter getroffen door een Duitse torpedo en slechts twintig van de honderd kinderen ontsnapten aan de dood door verdrinking of onderkoeling. In deze documentaire vertellen de laatste overlevenden hoe zij overleefden en na acht dagen werden gered. BBC2, 22.00-22.50 uur.

AMUSEMENT

Domino Day 2005. Live verslag van de nieuwe poging om het wereldrecord vallende dominostenen te breken. In het FEC Expocentrum in Leeuwarden zijn 4.321.000 stenen neergezet. De recordpoging wordt in tien landen live uitgezonden. SBS6, 19.25-23.15 uur.

Neveneffecten. Eerste aflevering van een achtdelige serie gedramatiseerde documentaires onderzoekt het gedrag van de kommomaan in zijn natuurlijke habitat. België 2, 22.25-22.55 uur.

INFORMATIEF

MoveYourAss. Crossmediaal programma. RTL-baas Fons van Westerloo is gast-presentator en vertelt over zijn aanwezigheid bij de Cyprus-oorlog. Presentatrice Ayberk Koprülü bekijkt de huidige situatie op Cyprus. Johan Eikelboom bezoekt de voorsteden van Parijs en gaat op zoek naar de aanleiding voor het geweld van de afgelopen weken. En Eline la Croix flirt met een veganistische levensstijl. Ned.3, 19.50-20.25 uur.

Milieuridders. Staat geheel in het teken van de Schone Schijn Awards. Milieudefensie reikt deze prijs uit aan een bedrijf dat zich bezighoudt met maatschappelijk onverantwoord ondernemen. De genomineerden zijn Worldwood, ABN Amro en Shell. Ned.3, 20.25-20.55 uur.

Aangedaan: Patrick. Patrick berooft in maart 2004 een oudere vrouw van haar auto en belandt in de gevangenis. Een kerstkaart van het slachtoffer van de autokraak zorgt voor een verandering in zijn leven. Hij gaat op zoek naar de vrouw die hij heeft beroofd. Ned.1, 22.25-23.05 uur.

SPORT

Studio Sport: Wereldbeker schaatsen. In Salt Lake City wordt dit weekeinde de tweede Wereldbeker schaatsen van dit seizoen verreden, waarbij ook de sprinters van de partij zijn. Vandaag staan de 500, 1000 en 3000 meter dames en de 1500 meter heren op het programma. Ned.2, 21.50-2.05 uur.

DIGITALE KANALEN

WK Turnen. Van 21 tot en met 27 november vindt het wereldkampioenschap turnen plaats in Melbourne in Australië. Via www.nosstudiosport.nl zijn de verrichtingen van de zeven Nederlandse deelnemers rechtstreeks te volgen. Ook staan in dit NOS-dossier de reportages en interviews van Studio Sport en Langs de Lijn. Het dossier staat sinds vanochtend online.