Sokal maakt van zijn strips ook computerspellen

Alles aan het eerste deel van de serie Paradise is toegesneden op de smaak van liefhebbers van avonturenstrips; verhaal, omslag, formaat, maar zeker ook de tekeningen. Die zijn van de hand van de jonge tekenaar Bingono wie waarschijnlijk een gouden carrière wacht. Hij hanteert een aangename, realistische stijl die doet denken aan de westernstrips van Giraud en Boucq.

Het verhaal is klassiek: een jonge vrouw (Malkia Crown) verliest door een vliegtuigongeluk haar geheugen. Ze was op weg naar haar vader, generaal Rodon. Hij voert een gevreesd rebellenleger aan in het land Mauranië, een fictief (hoewel? zie ook www.mauranie-gov.com) land ergens in Afrika. Ze wordt opgenomen in het paleis van een prins. In Malkia's paspoort staat dat ze `Ann Smith' heet en dat gelooft ze dan ook maar. De prins heeft een woest zwart luipaard opgesloten in een kooi. Als Malkia het beest benadert, wordt het rustig en kan ze het zelfs aaien. Een schokkende gebeurtenis, aangezien iedereen die dat probeert zijn hand verliest. Het luipaard was ooit eigendom van generaal Rodon. De speculaties over Anns identiteit beginnen dan ook rond te zoemen.

Ongeveer tien jaar geleden stortte Sokal zich in de wereld van computerspellen met zijn bedrijf White Birds en na een paar successen (zoals Syberia, oplage 600.000) staat nu het spel Paradise in de steigers. White Birds heeft als doel strip en computerspel met elkaar te vermengen. Sokal had er genoeg van om eenzaam in een kelder strips te tekenen en wilde collega's om zich heen. Toen die kans zich voordeed met de `vergaming' van Amoxonië (het spel heet Amerzone) greep hij die aan. De synergie is duidelijk: het tekenwerk van de strips wordt ook gebruikt voor het spel en de strip is een fantastische promotie daarvoor. Maar los daarvan is ook de papieren versie van Paradise geslaagd.

Benoît Sokal en Brice Bingono: Paradise 1, Het onweerseizoen. Casterman/White Birds, 48 blz. €5,99