Requiem voor een dode mus

De mus, die maandag werd doogeschoten om de tv-uitzending van Domino Day te redden, haalde zelfs de website van het Amerikaanse CNN. Reconstructie van een hype.

Een huismus (Passer domesticus) kan makkelijk vijf of zes jaar oud worden. Maar de vrouwtjesmus die maandag vroegtijdig aan haar einde kwam in Leeuwarden, werd onsterfelijk in de vaderlandse én buitenlandse pers, en op internet.

In de uitzending van het tv-programma Domino Day staat de televisiezender SBS vanavond stil bij het mus-incident. ,,Nee, het wordt geen minuut stilte dat is onzin'', zegt woordvoerder Erik Dekker van SBS. Hij heeft een week lang over niets anders gepraat dan over mussen en dominostenen. Maandagmiddag begon de telefoon te rinkelen en dat is sindsdien niet gestopt. ,,Zelfs CNN en Reuters belden. Dit was bijna net zo erg als onze uitzending van Probleemwijken.'' Naar aanleiding van dat SBS-programma braken in april in Den Bosch ernstige rellen uit, die enkele dagen duurden.

Een reconstructie van de media-aandacht voor de mus.

Maandagochtend.In het Frisian Expo Centre in Leeuwarden worden de steentjes neergezet voor een nieuwe recordpoging in het programma Domino Day. Een binnengevlogen mus gooit 23.000 van de vier miljoen opgestelde stenen om. Nadat twee uur lang geprobeerd is het diertje te vangen, schiet een medewerker van een ongediertebestrijdingsbedrijf de mus uiteindelijk dood met een luchtbuks.

Maandagmiddag. Persbureau ANP verspreidt het bericht 'Domino-recordpoging kost mus het leven'. Het is afkomstig van een plaatselijke correspondent in Friesland.

Dinsdagochtend. Dierenbescherming Leeuwarden meldt het incident bij de politie omdat er geen vergunning zou zijn voor het afschieten van het vogeltje. Het persbericht luidt ,,Dierenbescherming betreurt doding mus Domino Day''. De politie schakelt de afdeling milieu van de provincie in, die de zaak in onderzoek neemt. In Duitsland waar Domino Day ook wordt uitgezonden – doet de Duitse Dierenscherming haar beklag bij de televisiezender RTL.

Weblog Geen Stijl.nl looft 1.000 euro uit voor degene die erin slaagt de dominostenen eerder om te laten vallen dan tijdens de uitzending op vrijdag 18 november. Op de website van SBS verschijnen bedreigingen aan het adres van de organisatie van Domino Day, de ongediertebestrijder en producent Endemol.

Dinsdagmiddag. Diskjockey Ruud de Wild van het radiostation 538 looft in zijn radioprogramma 3.000 euro uit voor degene die de dominostenen voortijdig omgooit. 3FM-presentator Wouter van der Goes doet er nog eens duizend euro bij. Op GeenStijl.nl wordt een apart forum geopend over de mus, want het aantal reacties (meer dan duizend) vertraagt volgens de website de server. Om de dominostenen om te gooien meldt zich een vrijwilliger met een bladblazer.

Dinsdagavond. RTL Nieuws toont een reportage over de dominomus en de oproep van Ruud de Wild. Zeven organisaties bemoeien zich met het incident, meldt RTL. Ook het NOS Journaal heeft een item over de mus en de `zwaarbewaakte hal' in Leeuwarden.

Woensdagochtend. Landelijke ochtendkranten berichten dat de schutter met de dood is bedreigd en dat er bij de FEC-hal in Leeuwarden extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen om de dominostenen te beschermen tegen vandalen. `Mus krijgt staartje', is de meest gebruikte woordspeling.

Woensdagmiddag. www.dodemus.nl wordt in het leven geroepen: een website die het midden houdt tussen een condoleanceregister en een grap. De Amerikaanse nieuwszender CNN brengt het nieuws over de Dutch sparrow op zijn website.

Donderdagmiddag. Op de Achterpagina van NRC Handelsblad schrijft Kees Moeliker dat hij heeft geprobeerd het lijkje van de mus voor een tentoonstelling in het Rotterdams Natuurmuseum te regelen. Het blijkt door de schutter vrijwillig aan een opsporingsambtenaar van het ministerie van Landbouw gegeven. ,,Die mag hangende het onderzoek niets over de zaak zeggen.''

Geheel toevallig begint Vogelbescherming Nederland in Madurodam het Actieplan Huismus. ,,Het gaat niet goed met de huismus. In enkele decennia is het aantal broedparen gehalveerd van zo'n twee miljoen naar één miljoen.''

Vrijdag. Domino Day wordt vanavond om 19.30 uur in tien verschillende landen tegelijk uitgezonden, met naar verwachting 15 miljoen kijkers. SBS zal in de uitzending stil staan bij de dood van de mus.