Rajapakse president Sri Lanka

De zittende premier van Sri Lanka, Mahinda Rajapakse, heeft gisteren de presidentsverkiezingen gewonnen met een nipte absolute meerderheid van 50,3 procent. Zijn belangrijkste opponent, Ranil Wickremesinghe, kreeg volgens de officiële uitslag 48,4 procent van de stemmen. De Tamilbevolking heeft de verkiezingen geboycot.

Inzet van de opvolging van president Kumaratanga was het ruim twintig jaar slepende conflict tussen de Singalese bevolkingsgroep en de Tamil-minderheid van ongeveer 20 procent. ,,Ik zal het land een eerzame vrede brengen, en daarbij alle gemeenschappen respecteren'', zei Rajapakse na de bekendmaking van de uitslag.

De Tamil Tijgers van de afscheidingsbeweging LTTE hadden opgeroepen tot een boycot en Tamils die wilden gaan stemmen de toegang tot stembureaus verhinderd. In de stad Jaffna, in het door de LTTE gecontroleerde deel van het land, was de opkomst 0,014 procent. Wickremesinghes partij UNP eiste een nieuwe kiesronde in Jaffna, maar de verkiezingscommissie heeft die afgewezen. Ondanks de boycot was de opkomst 75 procent.

Wickremesinghe, die in 2002 als premier meewerkte aan een staakt-het-vuren tussen leger en LTTE, had voor een meerderheid de steun van de Tamils en de moslimminderheid nodig. Als president had hij het geregeld geschonden staakt-het-vuren nieuw leven willen inblazen. Rajapakse, wiens achterban vooral bestaat uit boeddhistische Singalezen, kiest voor een hardere lijn. Hij wil een permanente oplossing voor het conflict en lijkt van de overeenkomst af te willen. In de campagne heeft hij niet duidelijk gemaakt hoe hij tot een oplossing wil komen.

Volgens waarnemingen zijn de verkiezingen relatief rustig verlopen. Zeker twee personen kwamen om en 25 raakten gewond toen Tijger-rebellen een granaat in een moskee in het oostelijke Akkaraipattu gooiden, maar volgens de politie was het onduidelijk of dat in verband stond met de verkiezingen.

SRI LANKA pagina 5