Poep op de kop van een puppy

Schrijver Ronald Giphart en regisseuse Rishu Veldhuis maakten afgelopen zomer de nieuwe televisieserie Hondjes.

Deze serie gaat over lachwekkende avonturen die de puppy's Gijs, Timo en Lola beleven als zij samen met hun ouders Bram en Donna in een oude verlaten tram gaan wonen.

,,Voor deze serie moesten we iets anders werken dan wanneer de hoofdrolspelers mensen zijn. Honden doen namelijk niet altijd wat jij wilt.'', vertelt Rishu. ,,Ik bedacht eerst een verhaaltje'', zegt Ronald. ,,Rishu ging dan proberen dat te filmen.'' Daarna bekeek Ronald de beelden en verzon er tekst bij. Die tekst werd dan later door acteurs ingesproken op een band.

,,Af en toe had Ronald onuitvoerbare ideeën'', zegt Rishu. ,,Bij de aflevering over poep bedacht hij dat het leuk was om een scène na te spelen uit het boek Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch. Het was onmogelijk om poep op een puppykop te doen en dat ook nog eens te filmen.''

,,Voor de aflevering Natte poten had ik in mijn hoofd dat de honden zouden gaan zwemmen'', zegt Ronald. ,,Ik had een spannende onderwaterscène bedacht,want een van de puppy's zou verdrinken. Rishu had daarvoor zelfs een echte onderwatercamera geregeld. Maar eenmaal op locatie bleken de hondjes bang voor water. Ze gingen er met geen mogelijkheid in.'' Ronald heeft toen de aflevering aan moeten passen aan de honden. De teksten die Ronald, na de opnames, verzon voor de honden lijken erg op gesprekken die wij met ouders hebben. ,,Ik laat de honden geen hondengesprekken voeren, want je kunt helemaal niet weten wat honden denken'', zegt Ronald. ,,Het gaat er juist om dat kinderen hun eigen situatie erin herkennen.''Acteur Remko Vrijdag sprak de teksten in van Gijs, Timo en Bram. ,,Ik heb gekke stemmetjes bedacht'', zegt hij. ,,Eerst was Bram, de vaderhond, veel strenger. Later bedachten we dat het leuker is om hem een beetje hippie-achtig te maken. Hij corrigeert wel als vader, maar echt leiding geven kan hij niet.'' Remko merkte ook een groot verschil in het inspreken van hondenstemmen of mensenstemmen. ,,Vaak zie je die honden toch een beetje rommelen in het zonnetje; dan liggen ze op hun rug en schuren wat in het gras. Bij die beelden ben ik maar een beetje op z'n honds gaan brabbelen. Dat vind ik eigenlijk de leukste scènes.''

`Hondjes' is vanaf 22 november dertien weken lang te zien op NL3, om 17.59 uur