Pas verschenen: Non fictie

Duco Hellema: De Karel Doorman naar Nieuw-Guinea. Nederlands machtsvertoon in de Oost. Boom, 220 blz. €19,50

Over de mislukte missie van het vliegkampschip Karel Doorman naar Nieuw-Guinea. Hoe een poging tot machtsvertoon in de laatste Nederlandse kolonie in Azië werd omgezet in het tegendeel.

Flavius Josephus: De oude geschiedenis van de Joden. Vert. F.J.A.M. Meijer en M.A. Wes. Ambo, €59,95, na 1 januari €69,95

Het werk was al verschenen in drie afzonderlijke delen, nu is de veel geprezen vertaling (door Fik Meijer en M.A. Wes) van Flavius Josepus' De oude geschiedenis van de Joden eindelijk verschenen in één band (1418 pagina's dundruk). De geromaniseerde Jood Josephus vertelt in essentie het verhaal na van het oude testament, maar beschrijft in de laatste delen ook de geschiedenis van zijn eigen tijd: de eerste eeuw. Zelfs Jezus komt er twee keer in voor.

Lucas Reijnders: Eetpatronen. De evolutie van ons eetgedrag. Van Gennep, 160 blz. €12,50

Over de nieuwe voedselproblematiek, hoe gekookte sla bij de Romeinen werd gezien als geneesmiddel tegen slapeloosheid, hoe suiker door 17e eeuwse dominnees als hulpje van de satan werd gezien, waarom groenten steeds zoeter worden en waarom er smaakonderdrukkers zijn.

Jan de Bruijn: Het boetekleed ontsiert de man niet. Abraham Kuijper en de Lintjesaffaire (1909-1910). Bert Bakker, 323 blz. €24,10

Na een fotobiografie over Abraham Kuyper en een studie over de formatie van het kabinet–Kuyper in 1901, nu een reconstructie van de lintjesaffaire vlak na de Tweede-Kamerverkiezingen in 1909.