Over de liefdesgeneratie

Op nummer 4 van de Top 50 staat deze week het liedje `Love Generation' van Bob Sinclar. Wie is Bob Sinclar? Je denkt misschien aan de oudere Amerikaanse country-zanger Bob Sinclair, maar die heeft een `i' erbij; en de oude wildeman John Sinclair is het ook niet.

Nee, Bob Sinclar bestaat eigenlijk niet eens echt. Hij is de fantasie van een Franse dj. En die dj heet... tja, ook dat is geheim. We weten alleen dat hij zich Chris The French Kiss, noemt, en dat betekent `Chris de Tongzoen' – in het Engels rijmt het beter.

Chris/Bob heeft al een hele serie house- en dance-platen gemaakt. Nu heeft hij een hit met een liedje dat eigenlijk niet eens zo house-achtig klinkt. Dat wil zeggen: je hoort bijna geen elektronische apparatenmuziek. Je hoort hier vooral een man die heel fanatiek op een akoestische gitaar speelt. Het lijkt wel alsof hij de gitaar slaat, zo snel gaat het. En ondertussen zingt hij over de Love Generation, de Liefdesgeneratie.

Nu heeft Bob/Chris een grote hit en het liedje is leuk om op te dansen én om in de auto naar te luisteren, maar het moet gezegd: zijn tekst heeft kop noch staart. Hij klinkt alsof Chris/Bob uit zijn bol is gegaan met een rijmwoordenboek. Bijna iedere zin rijmt op de volgende, volgens het populaire AA-BB-CC-schema. Kijk maar: `Listen up to everyone that you MEET/ don't you worry, it could be so SWEET/ Just look to the rainbow, you will SEE/ sun will shine 'till ETERNITY/ I've got so much love in my HEART/ No one can tear it APART'. Dit betekent ongeveer: `Luister naar iedereen die je tegenkomt/ maak je geen zorgen het is vast leuk/ Kijk gewoon naar de regenboog, en je zult zien/ dat de zon schijnt voor altijd/ en ik heb zoveel liefde in mijn hart/ dat niemand het kapot kan maken.'

De zinnen rijmen op elkaar, maar dat is ook meteen hun enige verband.

Het was slim van Bob/Chris om zijn liedje Love Generation te noemen. Want al is het refrein niet goed te snappen (`Feel the love generation/ Yeah, yeah, yeah, yeah' `– Voel de liefdesgeneratie, ja, ja'), het onderwerp spreekt mensen wel aan.

Welke generatie zou hij bedoelen? Misschien zijn eigen. Dat zouden dan mensen van eind dertig zijn, want zo oud is Chris/Bob. Of die van zijn publiek, dat is waarschijnlijk een jaar of negentien, twintig. Of hij bedoelt iedereen die nu leeft.

Dat zou het leukst zijn. Wie wil er nou niet tot de `liefdesgeneratie' behoren?