Museum Hals wil schilderij verkopen

Het Frans Halsmuseum in Haarlem is van plan twee schilderijen te verkopen. Met de opbrengst wil het museum nieuwbouw voor een opslagdepot betalen.

Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport dat vanmiddag tijdens een besloten vergadering behandeld zal worden in de Commissie Cultuur van de gemeenteraad, en dat is uitgelekt naar het Haarlems Dagblad.

Directeur Karel Schampers van het Frans Halsmuseum wil nog geen commentaar geven op de voorgenomen verkoop, omdat het om ,,vertrouwelijke informatie'' gaat.

Het gaat om de schilderijen Academie van Michael Sweerts (circa 1655) en Phaëton en de Zonnewagen (1802) van de Amerikaan Benjamin West. De geschatte verkoopwaarde van het schilderij van Sweerts is zeker zes miljoen euro. Dat van West, een beschadigd schilderij dat in 1941 door een Heemsteedse familie aan het museum is geschonken, moet 1,5 miljoen euro opbrengen.

Het huidige depot op de zolder van het museum verkeert in slechte staat en voldoet al jaren niet aan regels voor brandveiligheid. Zo ontbreken sprinklers en hebben wind en regen door kieren vrij spel. In totaal ligt er voor 160 miljoen euro aan kunst opgeslagen.

De zoektocht naar een nieuw depot in Haarlem of Amsterdam heeft niets opgeleverd. Een deel van de collectie wordt momenteel buiten Haarlem ondergebracht, onder meer in bunkers in Zandvoort. Het museum komt nog zeker drie miljoen euro tekort op de begroting voor nieuwbouw. Mocht de dubbele verkoop doorgaan, dan wil de gemeente Haarlem niet alleen het depot bekostigen, maar het verwachte overschot gebruiken voor het creëren van een Haarlems kunstfonds om nieuwe kunstwerken te financieren.