Lange weg voor vrouwenvoetbal

Het Nederlands vrouwenteam verloor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland met 1-0. Bondscoach Vera Pauw: ,,Onze maatschappij is kennelijk nog niet toe aan vrouwenvoetbal.''

Precies 2.319 toeschouwers kwamen het Nederlands vrouwenelftal gisteravond in Zwolle aanmoedigen voor het WK-kwalificatieduel tegen Engeland. Een aantal dat bondscoach Vera Pauw danig teleurstelde. ,,Ik had verwacht dat het uitverkocht zou zijn. Een mooiere wedstrijd kan ik me niet voorstellen.'' Het stadion van eerstedivisieclub FC Zwolle biedt plaats aan 6.865 mensen.

Voor de nationale vrouwenploeg was het duel tegen de sterke Engelsen de derde wedstrijd van de kwalficatiereeks voor het wereldkampioenschap van 2007 in China. Nadat eerder was gewonnen van Oostenrijk en Frankrijk, werd gisteren voor het eerst verloren. Pauw had van tevoren gehoopt op een gelijkspel, haar elftal is immers nog jong en verkeert in een opbouwfase. Maar met de 1-0 nederlaag is volgens Pauw geen man overboord; ze richt zich vooral op de Europese titelstrijd van 2009. ,,Dat is ons doel. Natuurlijk zou plaatsing voor het wereldkampioenschap heel mooi zijn, maar deze kwalificatiewedstrijden zijn vooral leermomenten voor onze ploeg.''

De KNVB heeft zijn zinnen gezet op organisatie van het Europees kampioenschap in 2009. Dan is Nederland, als gastland, automatisch geplaatst. Dat dit elftal potentie bezit werd al duidelijk na de verrassende uitoverwinning in september op het veel sterker geachte Frankrijk. Maar gisteren tegen Engeland bleek dat dit jonge team nog niet geraffineerd genoeg is voor het grote werk.

De wedstrijd verdiende eigenlijk een doelpuntloos gelijkspel. Uitgespeelde kansen werden door beide partijen niet gecreëerd, dat kwam vooral door de sterk verdedigende, maar matig opbouwende Nederlandse achterhoede. Dat Engeland toch drie punten pakte was omdat de Engelse Anita Asante zich professioneel liet vallen in het Nederlandse strafschopgebied: strafschop. Deze werd door Fara Williams op koelbloedige wijze ingeschoten.

Engeland staat nu in de groep van Nederland, waar naast Oostenrijk en Frankrijk ook Hongarije in spelen, stevig aan kop met negen punten uit drie duels. Nederland staat derde met zes punten, evenveel als Frankrijk. Omdat maar vijf Europese landen aan het wereldkampioenschap mogen deelnemen, gaat alleen de groepswinnaar naar China.

Het vrouwenvoetbal staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Maar met de aanstelling van Vera Pauw als bondscoach – zij is de enige vrouw in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal – wordt serieus werk gemaakt van deze tak van de voetbalsport door de KNVB. Nederland heeft nu ruim 80.000 voetballende vrouwen, en Pauw verwacht dat wanneer het Nederlands elftal goede prestaties levert dit zeker voor veel meer aanwas gaat zorgen.

Ze betwijfelt echter of de Nederlandse samenleving al toe is aan een professionele vrouwencompetitie. Daarvoor moeten meer bedrijven bereid zijn geld te steken in deze tak van sport. Vrouwen in Nederland worden volgens Pauw echter met veel dingen nog niet serieus genomen. ,,Wij staan zelfs nog onder Pakistan als het gaat om vrouwen in een belangrijke functie.''

Een andere reden voor de lage populariteit van het vrouwenvoetbal is volgens de bondscoach dat de organisatie in Nederland achter ligt op andere landen. Zo heeft Zweden een echte profcompetitie en worden in Engeland veel wedstrijden rechtstreeks uitgezonden op de televisie. Daarom is het volgens Pauw erg belangrijk dat Nederland het EK van 2009 binnen sleept. ,,Dan wordt ons land wakker geschud en ziet iedereen dat dit een serieuze topsport is. Nu is de maatschappij er kennelijk nog niet aan toe.''

De Nederlandse vrouwen kunnen, in tegenstelling tot hun mannelijke collega-internationals, niet leven van hun voetbaltalent. Dyanne Bito, de rechtsback van oranje, woont in Haarlem, maar voetbalt bij het Duitse FFC Heike Rheine. Dat is twee uur rijden vanaf Haarlem. Toch traint de 24-jarige international daar drie keer in de week. Daarbij komen de wedstrijden en trainingen van de nationale ploeg. Hiernaast werkt ze als administratief medewerkster in haar woonplaats.

Vanochtend om acht uur moest ze gewoon weer beginnen. Bito: ,,Alleen omdat ik er echt helemaal voor ga houd ik dat vol.''