`In het begin hadden we veel hoofdpijn'

Theo de Jong (58) en Wim Rijsbergen (54) zijn volgend jaar na 32 jaar weer actief op een WK in Duitsland. De voetballers van het Oranje van 1974 zijn nu assistent-trainers van Trinidad en Tobago.

,,Duitsland voor de tweede keer zien en dan sterven'', zegt Theo de Jong vlak na de historische zege van Trinidad en Tobago in het nationale stadion van Bahrein. ,,Ik denk alleen niet dat we dit keer de finale zullen halen. Zal lastig worden. Nee zonder gekheid; kwalificatie is de hoofdprijs voor deze groep voetballers. We moeten daar gewoon van genieten. Maar wat een mooi verhaal hè?'' Wim Rijsbergen: ,,Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze als speler en als trainer op een WK terecht zijn gekomen. Marco van Basten misschien wel, maar hij heeft nooit in de finale gestaan.''

De Jong en Rijsbergen maakten 32 jaar geleden deel uit van de selectie van Rinus Michels die met het wereldberoemde totaalvoetbal de finale bereikte in West-Duitsland. De eindstrijd tegen het gastland ging verloren, maar nog altijd worden de twee oud-voetballers in het buitenland herinnerd aan hun optreden. De Jong en Rijsbergen zagen het dan ook als een grote uitdaging toen Leo Beenhakker hun in april van dit jaar vroeg de Caraïbische eilandengroep Trinidad en Tobago naar het WK van komende zomer in Duitsland te loodsen.

De Jong kreeg zo een herkansing nadat hij eerder als assistent-bondscoach van Arie Haan met China slechts een doelpunt tekort was gekomen in de kwalificatiestrijd voor de eindronde. Het contrast voor de oud-coach van onder meer Den Bosch, FC Zwolle en Willem II was groot. De missie met het land van circa één miljard mensen was gestrand, maar met Trinidad en Tobago – 1,3 miljoen inwoners – lukte het De Jong wel. ,,Eigenlijk is het ongelooflijk als je dat vergelijkt. Uit een onderzoek is gebleken dat in China zo'n 765.000.000 mensen interesse in voetbal hebben. Ik was graag met China naar het WK gegaan, maar het ontbrak ons aan goede spitsen.''

Beenhakker, De Jong en Rijsbergen bouwden in Trinidad en Tobago in korte tijd aan een nieuwe ploeg. ,,We hebben in het begin heel veel hoofdpijn gehad'', zegt De Jong. ,,We hebben van elf individuen een team proberen te bouwen. Dwight Yorke (oud-speler van Manchester United, red.) hebben we direct belangrijk gemaakt. Hij is ons verlengstuk in het veld.'' Rijsbergen: ,,Het was voor ons vanaf het eerste moment een enorme uitdaging om een ploeg op de rails te zetten. Beenhakker krijgt de credits voor het eindresultaat. De Jong en ik vullen hem aan door veel over voetbal te praten.''

De voorbije maanden woonden de drie Nederlandse coaches als buurmannen van elkaar in een appartementencomplex in Port of Spain. Toen ze vorig weekeinde van Trinidad en Tobago naar Manama vlogen voor het alles beslissende duel met Bahrein, wisten ze niet of ze ooit nog terug zouden keren naar de eilandgroep voor de kust van Venezuela. De drie contracten liepen woensdag na de wedstrijd tegen Bahrein af, maar na de winst zullen de verbintenissen zo goed als zeker verlengd worden tot en met het WK.

Beenhakker en Rijsbergen vertrokken van Bahrein naar Nederland, De Jong vloog met een deel van de selectie mee naar Trinidad en Tobago. Als een held keerde de voormalige middenvelder terug naar het land van de Soca Warriors. De bevolking kreeg een dag vrij om zich te storten in wat De Jong ,,een groot carnaval noemt''. ,,Ik denk niet dat de mensen hier de komende dagen veel werken. Dit betekent heel veel voor dit land.''

De komende tijd wil het Nederlandse trio het `calypso-voetbal' verder verfijnen met tactiek uit de Hollandse school. Volgens De Jong ligt het voor de hand dat de Soca Warriors binnenkort gaan oefenen tegen Engeland of Nederland. De Jong: ,,We moeten tegen sterkere landen gaan spelen. Dan kan deze ploeg nog heel veel leren. Ze missen vooral ervaring en gogme. Op het WK willen we ons goed presenteren. Een roodzwart Trinidad en Tobago met een beetje Oranje.''

    • Koen Greven