`GM valt nog lang niet om'

General Motors (GM) staat, ondanks de zware verliezen die 's werelds grootste autofabrikant op dit moment lijdt, niet op het punt van omvallen. Van een dreigend faillissement van het Amerikaanse concern is dan ook geen sprake. Dit schrijft bestuursvoorzitter Rick Wagoner in een brief aan het personeel van GM, die gisteren is verstuurd. ,,Ik wil nog eens benadrukken dat er absoluut geen plan, strategie of intentie bij GM is om uitstel van betaling aan te vragen'', aldus Wagoner.

Het aandeel GM steeg op de beurs van New York gisteren met 6 procent tot 22,63 dollar, nadat de beurskoers woensdag het laagste niveau in achttien jaar had bereikt. Volgens Wagoner voorzien de reorganisatieplannen van GM in kostenbesparingen en een versterking van de balans van de autofabrikant. ,,We gaan de grote verliezen aanpakken die we in de Verenigde Staten lijden'', belooft de topman.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zijn beoordeling van GM verhoogd van `verkopen' naar `vasthouden'.

S&P's gaat er nu vanuit dat GM in elk geval de komende twaalf maanden niet failliet gaat. ,,Hoewel we verwachten dat de hoge benzineprijzen de autoverkopen voorlopig zullen blijven hinderen, verwachten we dat de markt in 2006 zal aantrekken en weer winstgevend zal worden.''

Ook een dreigende staking bij de noodlijdende voormalige GM-dochter Delphi, aan wiens personeel GM nog verplichtingen heeft als Delphi geen overeenstemming met de vakbonden bereikt over herziening van de arbeidsvoorwaarden, vormt geen directe bedreiging voor GM, verwacht Standard & Poor's.

Delphi vroeg vorige maand uitstel van betaling aan en onderhandelt sindsdien met de vakbonden over verlaging van de lonen en versobering van arbeidsvoorwaarden, zodat het bedrijf zijn kosten kan terugdringen.

GM heeft de Delphi-werknemers bij de afsplitsing van de vroegere onderdelendivisie van het concern echter behoud van lonen en arbeidsvoorwaarden beloofd. Ook is GM aansprakelijk voor de pensioenen van het Delphi-personeel als Delphi failliet gaat.

De moeilijke situatie waarin GM verkeert, heeft bij analisten al geleid tot speculaties over de positie van topman Wagoner en andere GM-bestuurders. Het marktaandeel van GM in de VS is gedaald en in de eerste negen maanden van dit jaar leed GM 4 miljard dollar (3,4 miljard euro) verlies. GM zegt zelf vooral last te hebben van hoge loon- en ziektekosten.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC doet verder onderzoek naar mogelijke onregelmatigheden in de boeken van GM, dat leverancierskredieten verkeerd geboekt zou hebben. Dit onderzoek loopt nog.