FBI komt met top tien geroofde kunstwerken

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft een lijst van gestolen schilderijen en andere kunstwerken op het internet gepubliceerd (www.fbi.gov). Het gaat om de tien volgens de dienst belangrijkste, nog niet opgeloste kunstroven. De lijst bevat kunstwerken van onder anderen Vincent van Gogh – de twee vroege schilderijen die in 2002 uit het Amsterdamse Van Gogh Museum werden gestolen – een Madonna van Leonardo da Vinci, het in Wenen gestolen zoutvaatje van Cellini en De schreeuw van Edvard Munch die vorig jaar is geroofd uit een museum in Oslo. De meer dan 7.000 uit Irak verdwenen kunstobjecten staan op de eerste plaats in het overzicht. De FBI richtte een speciaal team op in verband met de plunderingen van Iraakse musea. Sinds de oprichting een jaar geleden achterhaalde die eenheid ruim honderd objecten met een gezamenlijke waarde van bijna 35 miljoen euro. In totaal zou de waarde van de gestolen werken volgens de FBI zo'n 500 miljoen dollar bedragen.