Bernhard als pop van papier

Lady Di, Jackie Kennedy en de Vlaamse popgroep K3 gingen hem al voor. Vanaf morgen is ook prins Bernhard verkrijgbaar als poppetje van papier. Het grote prins Bernhard aankleedboek bevat tekeningen van dertig kostuums die kunnen worden uitgeknipt en die over een figuurtje van een jeugdige Bernhard in ondergoed kunnen worden geplakt. Het boek toont zowel vrijetijdskleding als militaire uniformen, ook van de nationaal- socialistische Schutzstaffel (Allgemeine SS) en de Sturmabteilung (SA).

Het aankleedboek is van de makers van het stripboek Agent Orange, de jonge jaren van prins Bernhard, dat twee weken voor Bernhards overlijden op 1 december 2004 werd gepubliceerd. Scenarist Mick Peet en tekenaar Erik Varekamp veroorzaakten daarmee enige ophef, omdat er een kopie in staat van Bernhards lidmaatschapskaart van de NSDAP. Bernhard heeft altijd gezegd dat hij lid was van de Motor SA en Motor SS om te kunnen sportvliegen en motorrijden. Lidmaatschap van de NSDAP ontkende hij.

Volgens de makers van het boek is Bernhard een `koninklijk fashion idol'. Modekenner Yvo van Regteren Altena roemt in zijn inleiding de ,,eigen midden-Europese elegante stijl'', met voor iedere activiteit een passende outfit. ,,Zelfs als Bernhard zich in bermuda, zwembroek of kamerjas vertoonde, was hij een koninklijker verschijning dan de prinsjes waar de natie nu mee moet leven.''