Alleen op herfstvakantie

Ik was in de herfstvakantie in Portugal. Mijn ouders hebben daar vroeger een jaar gewoond en sindsdien zijn ze er heel vaak geweest. Het is een klein dorpje aan een rivier (Rio Mira) en aan de zee. Elk jaar dat we daar komen is er weer iets nieuws in het dorpje. Nu ben ik er in me eentje heen gegaan. Mijn broers waren alleen thuis of bij mijn vader. Mijn moeder was in New Orleans bij mijn oom en tante. Het was goed voor mijn Portugees. Na al die Portugese lessen is het ook wel handig om dat in de praktijk te proberen. Het was hartstikke gezellig om bij de mensen te zijn, die je toch al zo vaak hebt gezien. Elk jaar weer komen we bij hen op bezoek, dus het zijn echt hele goede vrienden. Het is heel anders om er alleen te zijn. Je leert hen zelf beter kennen, en zij jou ook. Dit was de eerste keer dat ik alleen op reis buiten Nederland ging. Als je alleen bent, heb je je eigen tempo om dingen te doen, en je hoeft met niemand rekening te houden. Ik wou eigenlijk ook niet meer terug naar Nederland. Maar ja, zo erg is het ook weer niet. En ik kan ook altijd weer terug naar Portugal.

Eigen vakantienieuws van Kester Mulder, 14jaar, uit Amsterdam