AEL ziet af van moslimpartij

De Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) stopt met de voorbereidingen voor een nationale moslimpartij. De beweging gaat nu voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2006 en de parlementsverkiezingen in 2007 aansluiting zoeken bij (lokale) politieke partijen en kandidaten die het gedachtegoed van de AEL ondersteunen.

Dat kondigt AEL-leider Dyad Abou Jahjah vandaag aan in een vraaggesprek met deze krant. ,,Wat wij politieke partijen te bieden hebben is een islamitische achterban, die waarschijnlijk niet naar de stembus gaat als wij hen daartoe niet mobiliseren.'' De AEL zal in ieder geval in de vier grote steden een stemadvies geven, voor een partij, en voor kandidaten.

De AEL pleit voor een terugkeer naar het multiculturalisme in Nederland, integratie met behoud van eigen cultuur, Arabisch en Turks als keuzevakken op middelbare scholen, bestrijding van discriminatie van allochtonen op de arbeidsmarkt en van ontwikkeling van achterstandswijken waar veel kansarme migranten wonen.

De AEL, met 800 betalende leden, was in het afgelopen halfjaar de drijvende kracht achter de oprichting van de Moslim Democratische Partij. Zo'n partij zou echter zelfs in steden waar veel moslims wonen, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, maximaal drie tot vier zetels kunnen binnenhalen. Dat blijkt volgens Abou Jahjah uit eigen onderzoek van de AEL.

Abou Jahjah wil de komende weken gesprekken voeren met zoveel mogelijk lokale partijen en afdelingen van landelijke partijen en afzonderlijke kandidaten. Hij twijfelt aan de noodzaak van gesprekken met de VVD, gezien de anti-islam houding van het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali.

INTERVIEW: pagina 2