Acties tegen beleid Unilever

Werknemers van levensmiddelenbedrijf Unilever houden 1 december voor het hoofdkantoor in Rotterdam een demonstratie tegen het beleid van de multinational. Vakbonden dreigen die dag minimaal twee Nederlandse fabrieken van het concern stil te leggen.

De Europese ondernemingsraad van Unilever heeft woensdag samen met de Nederlandse ondernemingsraad en FNV Bondgenoten een actiecomité opgericht tegen enkele bezuinigingsplannen. Het eist medezeggenschap van werknemers bij reorganisaties.

,,Het actiecomité heeft als taak een plan op te stellen voor vakbonden om te voorkomen dat er meer fabrieken dichtgaan, werk wordt verplaatst of uitbesteed en wil verdere verslechtering van werkomstandigheden tegengaan'', staat in een verklaring. Het comité eist dat Unilever onderhandelt met bonden over behoud van werkgelegenheid in West-Europa.

Het actiecomité zet grote vraagtekens bij reorganisaties. Hiermee wil het concern onder meer de gevolgen van de supermarktoorlog beperken. Volgens het actiecomité gaat het bedrijf daarbij veel te ver. ,,De top van Unilever maakt veel fouten'', aldus de brief. ,,De consequenties worden doorgeschoven naar de werknemers.''

Bestuurder L. Vermaat van FNV Bondgenoten zegt dat Unilever overweegt de IT-diensten uit te besteden binnen Nederland. De personeelsdiensten en financiële diensten van het Shared Services Centre in Vlaardingen (220 mensen) worden grotendeels uitbesteed in Azië. Tevens overweegt het concern een deel van de productie uit te besteden binnen Europa. Zo zou eenderde van het aantal arbeidsplaatsen van de Calvé-fabriek (pindakaas, mayonaise) afvloeien. ,,Ik verwacht dat binnen vijf jaar het aantal banen bij Unilever Nederland is gehalveerd tot 2.500'', zegt Vermaat.

Ook heeft Unilever plannen te bezuinigen op de pensioenregeling. Pogingen van FNV Bondgenoten cijfers van het concern te krijgen voor een tegenvoorstel, zou Unilever afwijzen. Vermaat: ,,Als we binnen een week geen toezegging krijgen, leggen we minimaal twee fabrieken plat.''

Een woordvoerder van Unilever liet vanochtend weten dat hij niet via de media onderhandelt over de pensioenregeling en mogelijke efficiëntiemaatregelen. Wel zegt hij dat Unilever een onderzoek bij Calvé in Delft doet voor een ,,doelmatiger productie.''