www.nrc.nl

Beet. Herbert Blankesteijn schrijft in zijn rubriek Beet over wachtwoorden. ,,Internet heeft er een wonderlijke onderneming bij: Rainbowcrack-online. Hier kun je tegen betaling wachtwoorden kraken. Beveiligingsdeskundigen kijken misprijzend en achterdochtig naar het nieuwe bedrijfje, dat drijft op een aantal gigantische tabellen met zogeheten hashcodes. Hashcodes worden op centrale computers gebruikt om wachtwoorden te controleren. Uit veiligheidsoverwegingen kan zo'n computer beter niet de wachtwoorden zelf opslaan. Die zouden dan al te makkelijk gestolen kunnen worden. En opslaan hoeft ook niet; het is voldoende als gecontroleerd kan worden of het wachtwoord dat een gebruiker intikt, klopt.

,,Dat gaat als volgt. Wanneer een wachtwoord wordt gekozen, wordt daaruit een getal berekend – de hashcode. De bedoeling van een hashcode is dat hij makkelijk berekend kan worden uit het wachtwoord, maar dat het moeilijk tot onmogelijk is om het wachtwoord uit de hashcode af te leiden. De dienst die Rainbowcrack nu aanbiedt, bestaat eruit dat je tegen betaling elke maand een aantal hashcodes mag intypen. Rainbowcrack vertelt je dan het wachtwoord.''

Filmvragen. Hans Beerekamp beantwoordt iedere donderdag op de website vragen over film. Vandaag een vraag van André Boek: Wie speelt de `Creep' in de film Creep?

,,Hoewel er tussen 1995 en 2005 maar liefst zes films werden gemaakt die Creep heetten'', schrijft Beerekamp. ,,neem ik aan dat het hier gaat om de bekendste, Christopher Smith' Engelse debuutfilm, die in augustus van dit jaar in de bioscoop uitkwam en zeer positief werd besproken door Bas Blokker.'' (Ook deze recensie is te vinden op de website).

,,De internetiquette schrijft voor dat ik nu met hoofdletters schrijf SPOILERS AHEAD om lezers die de film nog niet gezien hebben te waarschuwen dat ik mogelijk hun plezier bederf, als ze verder lezen, omdat ik genoodzaakt ben iets van de plot weg te geven. Dus: wie zijn genot rein wil houden, leze pas weer verder na dit antwoord.'' De rest is te lezen op de website.