Werkloosheid licht gedaald vorig kwartaal

De werkloosheid is in het afgelopen kwartaal licht gedaald. In totaal zochten 484.000 mensen werk, drieduizend minder dan tussen juli en september. Vooral mannen profiteren van de betere arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakte. Het herstel van de arbeidsmarkt is volgens het bureau structureel, omdat de werkloosheid voor het eerst sinds jaren niet is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen drie jaar was de werkloosheid iedere maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, nu is hij gelijk gebleven.

De werkloosheid onder vrouwen steeg juist licht ten opzichte van het jaar ervoor, van 7,1 naar 7,3 procent, terwijl het percentage werkzoekende mannen daalde van 5,5 naar 5,3 procent.

Inmiddels zijn er ook in absolute getallen meer vrouwen die naar werk zoeken dan mannen, en dat is een ongebruikelijk beeld. 234.000 vrouwen waren afgelopen kwartaal actief op zoek naar werk voor twaalf uur of meer per week, tegenover 224.000 mannen. Vorig jaar in hetzelfde kwartaal lagen de aantallen precies andersom. ,,Mannen - en jongeren - profiteren sneller van conjunctureel herstel dan vrouwen'', zegt een woordvoerder van het CBS.

Daar staat tegenover dat ze bij inzakkende economie eerder hun werk verliezen. ,,In 2002 steeg de werkloosheid onder mannen, vooral door ontslagen in de bouw en de industrie.'' Vrouwen profiteerden nog een aantal jaren van de banengroei in het onderwijs en de zorg. Die groei is nu, vooral in het onderwijs, voorbij.

Maar het beeld dat er meer vrouwen thuis zitten, klopt helemaal niet, zegt CBS. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei vanochtend op Radio 1 dat er meer vrouwen thuis blijven omdat de crèche duurder zou zijn geworden. ,,Er werken 40.000 vrouwen méér dan vorig jaar. Het beeld van hoge werkloosheid komt omdat er daarnaast tienduizend vrouwen bijgekomen zijn die geen werk hebben.'' Bovendien blijkt uit CBS-cijfers dat het aantal plaatsen op de kinderopvang niet is teruggelopen.

In totaal melden zich meer vrouwen op de arbeidsmarkt, zegt het CBS. Er werken nu bijna drie miljoen vrouwen en vier miljoen mannen. ,,De arbeidsparticipatie van vrouwen stijgt nog steeds.'' Dat blijft volgens het CBS voorlopig zo. De generaties vrouwen die geen betaald werk buitenshuis hadden, verlaten de arbeidsmarkt. ,,Jongere generaties, tussen de 35 en 55, willen hun baan niet kwijt. Ook niet als ze kinderen hebben.'' Het aantal werkende mannen neemt juist af. Er werkten het afgelopen kwartaal 40.000 minder mannen dan een jaar eerder.