`We zitten niet te wachten op een groots en meeslepend integratiedebat'

In Nijmegen is altijd wel iemand in de war. Ze hebben er Mao opgehemeld en Stalin geprezen, ze hebben op affiches de Satan omhelsd en op spandoeken de Paus verketterd, dus je zou denken dat de plaatselijke politie wel iets gewend is.

Inmiddels gaat het er op de universiteit verantwoord, bedrijfslevenvriendelijk en braaf aan toe, veel Nijmeegse rakkers zijn omhooggeklommen tot politicus of professor, en ineens is de politie in de war.

Over de grote boeven hoor je ze niet langer in Nijmegen, er wordt wat onschuldig nagesputterd over een binnenlandse boef, en daar krijgen de agenten de kolder in de kop.

Toen driekwart van Nijmegen in de gevangenis hoorde te zitten roerden de agenten in hun theekopjes of wreven ze de slaap uit hun ogen, nu een paar antiquarische groenlinksers, lang in de mottenballen bewaard, een hoognodig protestje laten horen tegen een hautaine regeringsdame die maar blijft weigeren naar de psychiater te gaan, is de Nijmeegse Hoge Autoriteit ontwaakt.

Een barst in haar kamerraam ziet Rita al aan voor een kogelgat, zoals een alcoholist witte muizen ziet.

Een paar Nijmeegse krakers en actievoerders delen nostalgisch ogende affiches uit, waarop de bewindsdame wordt geprezen om haar adequaat volgehouden reisbegeleiding, voerend van arrestatie tot crematie, een lof die me volkomen verdiend lijkt en waar geen speld tussen te krijgen valt, en zie: Nijmeegse agenten bespringen de affichedragende actievoerder tijdens een interview voor de regionale televisiezender, vallen kraakpanden binnen en nemen stapels posters in beslag, slaan een ruit van een boekhandel in die de hommage aan Verdonk heeft opgehangen, delen dagvaardingen uit wegens smaad en laster, artikel 261-zus en artikel 262-zo, alsof Mao zelf Nijmegen is binnengetrokken.

Goeie hemel, wat er in Nederland de laatste decennia allemaal hardop is verkondigd aan blasfemie, obsceniteiten, politieke ongehoorzaamheid, beledigingen van bevriende staatshoofden en platte prietpraat zonder dat er een haan naar kraaide, en nu dat wapengekletter om een regeltje zwarte humor!

Dat Verdonk zelf naar de politie rent valt haar nauwelijks kwalijk te nemen, zo staat het nu eenmaal in haar genetisch materiaal geschreven, maar dat de politie om zo'n wissewasje de handen uit de mouwen steekt – er is iets wonderlijks aan de hand in Nederland.

Hier gaat iets grondig verkeerd.

Ook sommige burgemeesters springen opeens verwoed in de houding.

Wie probeert hier wie te behagen?

Dat we allemaal gemuilkorfd op onze tellen moeten passen omdat anders het leven van Rita gevaar zou lopen lijkt me een smoes van jewelste. Agenten en korpsleiders ruiken misschien een kans om, via Rita, iets van hun geschonden gezag te herstellen, een andere verklaring zou ik niet kunnen verzinnen. Flink zijn staat weer mooi. Wat gevaar loopt is de vrijheid van meningsuiting, wie gevaar lopen zijn de actievoerders en krakers met hun affiches. Terwijl ik dit schrijf komen de eerste berichten daarover al binnen.