Wat doen de kinderen

Mode-accessoires maken

Dit weekend (18 t/m 20 november) wordt de textielcollectie van het Stedelijk Museum Zutphen in de spotlights gezet. Op 19 en 20 november (12u-17u) worden er leuke, mooie en gekke tassen en riemen gemaakt. Voor materiaal en begeleiding wordt gezorgd. Deelname: €3,50. Leeftijd: 5-12 jaar. Jongere kinderen kunnen hun eigen aankleedpopjes maken. Verder is er een spannende speurtocht langs 9 kleine textielpresentaties.

Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3. Inl 0575-516878 & www.stedelijkmuseumzutphen.nl

Voorlezen

In het programma van BorderKids, onderdeel van het Crossing Border Festival, wordt op zondagmiddag 20 november in The Shelter op het Spuiplein in Den Haag door veel kinderschrijvers voorgelezen. Verwacht worden Mies Bouhuys (Pim en Pom), Harmen van Straaten (Tim), Sabien Clement (De Aap Komt Uit de Mouw), Sylvia van Ommen (Drop), Rindert Kromhout (De Prijs van Poep), David McKee (Elmer) en Bibi Dumon Tak (kinderboekenweekschrijfster 2006), die zal optreden met een echte koe. Tussen de optredens zijn er een korte beeldanimaties van kunstenares Ellen Langendam. Leerlingen van jeugdtheaterschool Rabarber tonen een poëzieproject.

Borderkids vanaf 6 jaar op zo 20 nov 14u Spuiplein, Den Haag. Kaarten €7,50 bij het Theater a/h Spui 070-3465272. www.crossingborder.nl

Zwarte Piet bezoeken

Op zondagmiddag 20 en 27 november komt Zwarte Piet naar Escher in het Haagse Paleis. Van 13u30 tot 16u30 kunnen kinderen t/m 7 jaar hem opzoeken. Piet verwacht hen voor een echte Escher speurtocht en misschien ligt er ook wel een kleine verrassing in het souterrain van Het Escher Paleis aan het Lange Voorhout.

Entree kinderen gratis, bij de speurtocht is hulp nodig in het Paleis, Lange Voorhout 74, Den Haag. 070-42777730 of www.escherinhetpaleis.nl

Harry Potter scoren

Vrijdagnacht is het zover: dan start om 24u de verkoop van het nieuwste Harry Potterboek: Harry Potter en de Halfbloed Prins. Veel (kinder)boekwinkels hebben leuke activiteiten georganiseerd. Zo kunnen dreuzels bij kinderboekwinkel De Giraf in Dordrecht gewoon 's nachts of zaterdag komen want De Giraf zorgt voor bescherming. Half- of volbloedtovenaars moeten hun beschermende tovenaarsmantel om, hun toverstaf meenemen en misschien kunnen ze voor die tijd nog wat spreuken uit hun hoofd leren. Er gaan geruchten dat Voldemort 's nachts ook zal komen, maar hopelijk bieden Harry, Hagrid en Perkamentus voldoende bescherming!

Start verkoop van Harry Potter en de Halfbloed Prins vr 19 nov 24u in De Giraf, Groenmarkt 42, Dordrecht. Res boek en inl 078-6312386

Boekhandel van der Meer en de Openbare Bibliotheek Noordwijk organiseren een Harry Potternacht in de bibliotheek met Hagrid, Professor Smalhart met ware toverkunsten, De Grote Potter Quiz, Zacharinus Snoepwarenhuis, De Potter Modeshow, magische drankjes, bloedwormhappen en nog meer Zweinsteingedoe. Professor Perkamentus zal voorlezen en om klokslag 24u wordt de Magische Boekenmarkt geopend. Alle dreuzels (kinderen en ouders) kunnen met hun boek blijven slapen/lezen in de bibliotheek en `s morgens vroeg genieten van een Magisch Potterontbijt.

Harry Potternacht vanaf vr 18 nov 21u in de Openbare Bibliotheek Noordwijk, Weteringkade 25. Toegangsbewijzen (gratis) bij Boekhandel van der Meer (071-3613073) en de Openbare Bibliotheek Noordwijk (071-3611710).

Harry Potterfans die willen aanschuiven aan een Harry Potter Banket, compleet met drakeneieren en boterbier, kunnen bij Museum de Heksenwaag in Oudewater een kaartje reserveren voor zaterdagmorgen 07u. Met dit kaartje krijgen ze een wachtwoord en alleen met dit wachtwoord kunnen zij door de `Dikke Dame' heen om het Museum de Heksenwaag binnen te gaan. Tijdens het banket, in de speciaal aangeklede eetzaal van het museum, wordt er voorgelezen uit het nieuwe boek en wordt de Wegisweg Quiz gespeeld. De hoofdprijs is een echte vuurflits om een lekker potje zwerkbal mee te spelen. Het banket is voor kinderen vanaf 9 jaar. De kaartjes worden inclusief het boek verkocht: ontbijt met de paperback (€26) of hardcover (€30).

Res info@heksenwaag.nl

of 0348-563400.

Feestje vieren

Hotel Het Reispaleis, de kinderpresentatie van het Wereldmuseum Rotterdam bestaat vijf jaar en op zondag 20 november wordt de hele dag feestgevierd. Het hotel is feestelijk versierd en alle kamers zijn open. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen meedoen met spelletjes, dansen en muziek maken. In sommige kamers komen de hotelgasten tot leven. Een verjaardagsfotograaf maakt een portretfoto van de bezoekers van het verjaardagsfeestje. In de kinderkookworkshop kunnen kinderen verjaardagshapjes maken (15u, 15u30 en 16u). Om 16u30 uur wordt het feestje spetterend afgesloten met kinderchampagne voor iedereen.

Feest zo 20 nov van 10-17u in Het Reispaleis, Willemskade 25, Rotterdam. Toegang incl workshops en champagne €2,50. Inl 010-2707100 of

www.wereldmuseum.rotterdam.nl

Schatten opgraven

Archeoloog drs. René van Beek laat tijdens de nieuwe Wakker Worden doe-lezing van 20 november in NEMO zien wat er zoal te vinden is. Kinderen mogen ook hun eigen bijzondere vondsten meenemen en proberen het verhaal van hun schat te ontdekken.

Deelname €2,50 is gratis met een NEMO-entreekaartje. Aanmelden wordt aangeraden en kan via

www.e-NEMO.nl.

Informatie kunt u mailen naar

agenda@nrc.nl