VOORKEUR REGIO

DEN HAAG

Lulofs

Het Indisch Ontmoetingscentrum in Den Haag wijdt de zondagmidddag aan de Nederlands-Indische schrijfster Madelon Székely-Lulofs, bekend van de beroemde, omstreden beststeller Rubber. Biograaf en auteur Kester Freriks houdt een lezing n.a.v. zijn pasverschenen biografische roman Madelon. Het verborgen leven van Madelon-Székely-Lulofs. Hij zal praten over Madelon Lulofs en het thema van Alzheimer en dementie in de hedendaagse literatuur.

Indisch Huis, Javastraat 2, Den Haag, 20 nov Aanvang: 14u. 070-3462616.

HAARLEM

Roger Ballen

De Amerikaanse fotograaf Roger Ballen, bekend om zijn foto's van arme Zuid-Afrikaanse blanken, zal op zondag 20 november een lezing geven over zijn werk. Onlangs verscheen van zijn hand het boek Shadow Chamber, met nachtmerrie-achtige foto's in Zuid-Afrikaanse interieurs.

Lezing Roger Ballen. 20 nov om 15u in De Hallen, Grote Markt 16, Haarlem. Inl 023-5115775 of www.dehallen.com

Extase

In de Toneelschuur gaat Extase: Religion No Problem van de Friese groep Suver Nuver in première; een performance rond het modieuze thema van de Arabisch-westerse botsing. Regisseur Ola Mafaalani heeft aan de vaste Friese cast drie mooie Arabische spelers toegevoegd, onder wie een buikdanseres, die de horkerige Friezen van Suver Nuver een lesje Arabische cultuur leert waarbij onze calvinistische cultuur lomp afsteekt. De Frieze reuzen proberen de kleine Sabri Saad el Hamus bijvoorbeeld te dwingen zijn besneden geslacht te tonen (,,geintje!''). Suver Nuver is gewoon zich voor het publiek te ontbloten. Waarom doet de Arabische gast dan zo moeilijk?

T/m 19 nov Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

Performances

Voor het project If I can't dance, I don't want to be part of your revolution zijn kunstenaars uitgenodigd die in hun kunst theatrale elementen gebruiken. Er is een expositie met werk van onder meer Matti Braun, Yael Davids, Johanna Billings en Mariana Castillo Deball. Performances vinden plaats op 20, 21 en 27 november.

20 t/m 27 nov in de VeenFabriek, Marktsteeg 1, Leiden. Ma t/m vr 18u30-21u, za en zo 14-18u. 071-3318053 & www.ificantdance.org of www.veenfabriek.nl

Annie

Je moet altijd positief blijven denken,'' zegt Annie, het weesmeisje van elf dat een nieuwe familie vindt - en daarmee is de musical Annie samengevat. De grootste hit uit de show is niet voor niets Tomorrow. In de energieke regie van John Yost is Annie opnieuw onweerstaanbaar. Wat op papier misschien een zoetige bedoening zou kunnen worden, is een voorstelling vol geestige scènes geworden, waarin ook de vindingrijke choreografie, in Nederlandse musicals vaak verwaarloosd, een lust voor het oog is. Met Edwin Rutten en tien verschillende Annies.

21-24 nov Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. 071- 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

Audiotour Australië

Bij de tentoonstelling Australië het land en de mensen in Museum Volkenkunde is vanaf deze week een audiotour beschikbaar. In de tentoonstelling zijn in totaal 550 voorwerpen opgenomen. Allemaal vertellen ze een deel van het uitgebreide tentoonstellingsverhaal over contact, misverstand, aanpassing, conflict en waardering. Het bijzondere van deze tentoonstelling is dat er over alle voorwerpen zo veel gedetailleerde informatie is. Tijdens de tentoonstelling zijn regelmatig filmvertoningen en lezingen.

Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. di t/m zo 10-17u. Entree €8,50 (wo is de vaste tentoonstelling gratis)

071 5168 800 & www.rmv.nl

UTRECHT

Expositie

Concerning War is een tentoonstelling die onderzoekt hoe kunstenaars het complexe thema `oorlog' proberen weer te geven in deze tijd van terroristische dreiging. Met werken van onder meer Jean-Luc Godard, Alfredo Jaar, Aernout Mik, Ronald Ophuis, Alain Resnais en Anri Sala. Iedere zaterdagmiddag om 16u zijn er debatten over dit thema.

T/m 18 dec in BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. Do t/m zo 13-19u. www.bak-utrecht.nl

`t Barre Land In de eigen Snijzaal speelt het Utrechtse Barre Land De president van Thomas Bernhard. Niet de staatsman zelf, maar zijn vrouw is aan het woord, `mevrouw de president'. In een woedende, doorgedraaide monoloog spuwt ze haar gal. Speelster Margijn Bosch weet de lange slingerzinnen van Bernhard adembenemend te nemen. In deel II neemt de president (Vincent van den Berg) zelf het woord, zittend in een badkuip, en komt alles wat de vrouw eerder beweerde in een schril en bijna pervers licht te staan.

T/m 19 nov. Snijzaal, Hoefijzerstraat 10. Inl www.barreland.nl

Migranten

In Het Hoge Woord van 21 november (20u30) vertellen Nicolaas Matsier en Elvis Peeters over hun literaire benadering van de migratiekwestie. Er is ook een Gesproken Column.

Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Inl www.slau.nl