VNU blaast grote overname in VS af

Het Nederlandse uitgeefconcern VNU ziet af van de omstreden miljardenovername van IMS Health, een Amerikaans bedrijf dat informatie over de verkoop van medicijnen registreert.

Dat gebeurt onder druk van een groep Amerikaanse aandeelhouders, die zegt 50 procent van het aantal aandelen van het Nederlandse concern in bezit te hebben. De aandeelhouders vrezen dat de overname, voor zo'n 6 miljard euro, geen waarde zal opleveren voor VNU. Een meerderheid van de aandeelhouders moest instemmen met de overname om deze door te laten gaan.

VNU kondigde de overname op 11 juli van dit jaar aan. Het zou de grootste Nederlandse overname van dit jaar zijn op die van de Italiaanse bank Antonveneta door ABN Amro na.

VNU-bestuursvoorzitter Rob van den Bergh, die voor zijn bedrijf in Amerika woont, zal aftreden. Naast het intrekken van het overnamebod zal VNU zal op korte termijn 1 miljard euro aan de aandeelhouders terug geven, bovenop het gebruikelijke dividend.

VNU, dat een paar jaar geleden nog de uitgever was van Nederlandse tijdschriften als Libelle en Margriet en van regionale kranten als De Gelderlander, is inmiddels een internationaal informatie- en mediaconcern dat informatie verzamelt, ordent en analyseert. De twee belangrijkste divisies zijn AC Nielsen, dat de verkopen in supermarkten registreert voor fabrikanten als Unilever en Nestlé, en Nielsen Media Research, dat vrijwel een monopolie heeft op het verzamelen van kijk- en luistercijfers. VNU zal een notering aanvragen op de beurs in New York.

VNU moet, omdat het al een akkoord had met het Amerikaanse IMS Health, dat bedrijf 15 miljoen dollar compensatie betalen. Mocht VNU zelf binnen twaalf maanden worden overgenomen, dan komt daar nog eens 45 miljoen dollar bij. Daar staat tegenover dat IMS Health de 15 miljoen dollar compensatie moet terugbetalen als de Amerikaanse onderneming binnen een jaar door derden wordt overgenomen.

Het aandeel VNU stond omstreeks het middaguur op een overigens aantrekkende beurs van Amsterdam 2,5 procent hoger op 27 euro. Bestuursvoorzitter Van den Berg, die nog zal aanblijven totdat de raad van commissarissen een opvolger heeft gevonden, zei vandaag in een schriftelijke verklaring te blijven geloven in de ,,dwingende zakelijke reden'' om VNU en IMS te combineren. VNU is actief in meer dan 100 landen, heeft hoofdkantoren in Haarlem en New York en biedt werk aan 38.000 man personeel. De omzet was in 2004 3,3 miljard euro, de nettowinst 163 miljoen euro.

VNU: pagina 15