Turken niet naar het WK, Zwitsers wel

Turkije, de nummer drie bij het vorige WK voetbal, zal er volgend jaar in Duitsland niet bij zijn. In het tweede duel tegen Zwitserland hadden de Turken gisteren niet voldoende aan een 4-2 overwinning.

De Zwitsers hadden afgelopen zaterdag thuis met 2-0 gewonnen, waardoor de twee uitdoelpunten in de uitermate spannende wedstrijd van gisteren de doorslag gaven. De tweede ontmoeting kende een sensationeel verloop. Door een benutte strafschop van Frei kwam Zwitserland al na twee minuten op voorsprong. Daarna begonnen de Turken aan een inhaalrace. Door Tuncay (2) en Necati (strafschop) bogen ze de achterstand om in een voorsprong van 3-1.

De Turken hadden toen nog één doelpunt nodig, maar in de jacht daarop kregen de Zwitsers, met oud-PSV'er Vogel als aanvoerder, de ruimte. Daarvan profiteerden ze zes minuten voor het einde via een doelpunt van Streller. Tuncay bracht vervolgens de spanning opnieuw terug door in de slotminuten de eindronde weer binnen het bereik van Turkije te brengen, 4-2. In de vier extra minuten vielen de Turken met man en macht aan, maar de verlossende treffer bleef uit. Direct na het fluitsignaal renden de Zwitsers richting de kleedkamer, maar dat kon niet voorkomen dat zij nog verschillende klappen opliepen in de spelerstunnel.

Inmiddels heeft de wereldvoetbalbond FIFA een onderzoek gelast naar de gang van zaken. Volgens een woordvoerder van het Zwitserse team drongen reserves en begeleiders van de Turken de kleedkamer in en waren daar gaan schoppen en slaan. International Stéphane Grichting kreeg een harde trap in zijn kruis en moest met een interne bloeding naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De FIFA sloot gisteren een langdurige schorsing voor Turkije niet uit.

Tsjechië, de eerdere nummer twee in de kwalificatiegroep van Nederland, bereikte als verwacht ook de eindronde. Door een treffer van Rosicky won het in Praag van Noorwegen. In Oslo wonnen de Oost-Europeanen eerder met dezelfde cijfers, waardoor de tweede wedstrijd min of meer een formaliteit was geworden.

Slowakije speelde in eigen land gelijk tegen Spanje: 1-1. Het duel was nauwelijks spannend, want de Spanjaarden hadden eerder thuis al met 5-1 gewonnen en waren daardoor bijna zeker van kwalificatie. Voor de Slowaken scoorde Holosko, Villa maakte gelijk.

De voetbalwedstrijd tussen Australië en Uruguay, waarin de Australiërs via penalty's het WK bereikten, hield gisteren 3,4 miljoen Australiërs aan de buis gekluisterd. Daarmee was het de op twee na best bekenen uitzending op de Australische televisie in de afgelopen vijf jaar. Alleen naar de (verloren) tennisfinale van Lleyton Hewitt bij de Australian Open dit jaar en naar de (verloren) WK-finale rugby in 2003 keken meer mensen.