Toch uitkering voor zwangere zelfstandige

Verzekeraars mogen vrouwen die zelfstandig ondernemer zijn niet langer weigeren een vergoeding te geven als zij tijdelijk arbeidsongeschikt zijn wegens zwangerschap. Dat is volgens het Proefprocessenfonds Clara Wichmann het gevolg van een uitspraak die de rechter in Utrecht gisteren heeft gedaan. De zwangere advocate G. Mesters had een kort geding aangespannen tegen verzekeraar Movir, die weigerde haar een volledige uitkering te geven. Movir moet haar nu alsnog 14.000 euro plus rente uitkeren. Het proefprocessenfonds en de FNV gaan ook een proefproces aanspannen tegen de staat. Het kabinet schafte vorig jaar de arbeidsongeschiktheidsuitkering voor zelfstandigen (WAZ) af, waardoor zwangere zelfstandigen ook geen aanspraak meer kunnen maken op een staatsuitkering.