Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Een reportage over het lenen van geld, dat steeds makkelijker lijkt te worden. Minister Zalm van Financiën heeft maatregelen aangekondigd om al te makkelijke kredietverstrekkers aan te pakken. Verder: hoe het eten van chips en koekjes bijdraagt aan het uitsterven van de orang-oetang. En de opmars van de Red Hat Society, een internationale vereniging van vrouwen boven de vijftig, die nu al meer dan een miljoen leden telt. Ned.2, 17.58-19.10 uur.

Nova. Aandacht voor het debat in de Kamer over vreemdelingenbewaring. En (onder voorbehoud) een gesprek met Bas Heijne over hoe links zich ontwikkelt onder het kabinet-Balkenende. Ned.3, 22.20-23.00.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Te gast zijn Jochem van Gelder, kijkcijferkanon van de NCRV met Praatjesmakers en tv-man van het jaar. Bart Chabot gaat op zoek naar de echte Gooische Vrouw. En verder aandacht voor de slachtoffers van de Schipholbrand. Talpa, 22.30-23.30 uur.

DOCUMENTAIRE

The jungle beat: This world. De Braziliaanse milieupolitie gebruikt de nieuwste technologie, helikopters en wapens om illegale houthakkers op te sporen. De mensen die hun brood verdienen met het kappen van het regenwoud geven het echter niet zomaar op. BBC2, 22.00-23.00 uur.

De donderdag documentaire: 100 procent voor kinderen. Loek van den Boog, oud-Oracle topman, volgde zijn passie en richtte samen met zijn vrouw Anke een paar jaar geleden Net4kids op, een organisatie die zich inzet voor de hulp aan kinderen in arme landen. Hart van de organisatie is de internetmarktplaats www.net4kids.org. Via deze site kunnen donateurs bepalen waaraan zij hun geld willen geven. Bij Net4kids bestaat de mogelijkheid om geselecteerde projecten rechtstreeks te steunen waardoor de gang van zaken persoonlijk, tastbaar en transparant wordt. Eveline van Dijck bezocht enkele projecten in Nepal, die gefinancierd zijn door Net4Kids. Ned1, 23.10-0.00 uur.

Helmut Schmidt-Mein Leben. Portret van de Duitse politicus, die voor de SPD minister van defensie en financiën was en van 1974 tot 1982 bondskanselier. De inmiddels 86-jarige Schmidt is nog steeds mede-uitgever van het weekblad Die Zeit. ZDF, 0.55-1.40 uur

CNN presents: Undercover in the secret state. Special over Noord-Korea laat zien hoe technologie en degenen die hiervan gebruik maken de ijzeren controle van het regime tarten. Zo zorgen ze voor de eerste scheurtjes in de muur van geheimzinnigheid die Noord-Korea omgeeft. In het persbericht belooft de zender schokkende beelden. CNN, 0.00-0.30 uur.

Net5 Doc: Openhartig. Documentaire van filmmaker Marc Ostrick, die is geboren met een ernstige hartafwijking. Op 27-jarige leeftijd onderging hij zijn derde zware hartoperatie en hij besloot deze moeilijke periode vast te leggen op film. Net5, 22.50-23.50 uur.

Zo kan het ook. Verbied ik mijn tiener seks? Op welke leeftijd vinden ouders het geoorloofd dat hun kinderen seks hebben? Tieners uit twee gezinnen worden gevolgd. Ned.1, 22.20-23.10 uur.

AMUSEMENT

TROS TV Show special. Speciale aflevering ten bate van Unicef, waarin Ivo Niehe Nederland oproept om in één avond duizenden meisjes in arme landen naar school te krijgen. De show staat in het kader van de afspraak binnen de Verenigde Naties dat in 2015 alle kinderen van de wereld onderwijs krijgen. Met veel nationale en internationale artiesten, onder anderen Jörgen Raymann en zijn dochter Melody, Eros Ramazotti, Dinand Woesthoff en Kane, Monique van de Ven, Paul van Vliet, Trijntje Oosterhuis en de elfjarige Aminata uit Sierra Leone. Ned2, 20.45-22.05 uur.

Pauls parenavond. Burgemeester Gerd Leers van Maastricht is mede-presentator naast Paul de Leeuw. Ned3, 23.00-23.55 uur..

DIGITALE KANALEN

Hollanddoc.nl/docsondemand. De digitale documentairezender Holland Doc van de VPRO is vanaf 24 november dagelijks aanwezig op het festival IDFA en biedt sfeerreportages, debatten, en documentaires. De zender lanceert deze week al Docs on Demand: een nieuwe website waar wekelijks tien spraakmakende documentaires `on demand' te bekijken zijn. Het aanbod wisselt wekelijks. Te vinden op www.hollanddoc.nl/docsondemand.