Televisie Voorkeur

Checkpoint. Twee jaar lang filmde documentairemaker Yoav Shamir bij de Israëlische controleposten aan de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Hij registreerde alles. De pesterijen van de soldaten, de frustratie en onmacht van de Palestijnen die pas na lang oponthoud langs de controlepost mogen. Shamir laat simpelweg zien wat er gebeurt.

Dat zijn absurde situaties. Iemand die 's ochtends nog is doorgelaten mag 's avonds niet meer terug: `Moet ik hier dan maar in het zand slapen'? In een interview zei Shamir: ,,Het was niet eenvoudig het vertrouwen van de soldaten te winnen. Ik heb er dagen, weken doorgebracht voordat ik met filmen begon. Aanvankelijk dachten ze dat ik door de militaire top was gestuurd om te kijken of ze hun werk wel goed deden. Maar de argwaan ging snel voorbij, en uiteindelijk zagen ze me als een van hen.''

Dit geduld betaalde zich uit: Checkpoint won in 2003 de Joris Ivens Award.

Checkpoint (Yoav Shamir, 2003, Israël) Nederland 3, 23.55-1.10 uur