Tamils boycotten verkiezingen Sri Lanka

Sri Lanka is vandaag naar de stembus gegaan om een nieuwe president te kiezen. Peilingen wijzen uit dat de strijd is uitgelopen op een nek-aan-nekrace tussen de twee belangrijkste kandidaten, de huidige premier Mahinda Rajapakse van de Sri Lanka Freedom Party en zijn voorganger Ranil Wickremesinghe van de United National Party.

In het noorden van Sri Lanka, het bastion van de Tamil Tijgers, werden kiezers met wegversperringen van brandende autobanden op afstand van de stemlokalen gehouden. De Tamil Tijgers hadden eerder al opgeroepen tot een boycot. In de regio die onder hun controle staat zijn vandaag dan ook amper mensen gaan stemmen.

Verder zijn de verkiezingen volgens waarnemers voor Srilankese begrippen redelijk rustig verlopen. Er waren 95.000 man politie en ordetroepen ingezet om de stembureaus te beveiligen. Eén medewerker van een stembureau is vandaag gedood.

Het zijn de zesde presidentsverkiezingen binnen vier jaar tijd. Officieel hadden de kiezers, ongeveer dertien miljoen op een bevolking van bijna twintig miljoen, de keuze uit dertien kandidaten. De huidige president Chandrika Kumaratunga maakt plaats na een bewind van twee termijnen.

Er staan twee onderwerpen centraal: het vredesproces met de afscheidingsbeweging Tamil Tijgers en de gehavende economie van het land, die bijna een jaar na de tsunami nog altijd geen sporen van verbetering vertoont. Vanavond worden de eerste uitslagen verwacht.

De boycot door de Tamils is in het nadeel van kandidaat Wickremesinghe, die mede steunt op de Tamil- en moslimminderheden. De 56-jarige Wickremesinghe heeft in zijn verkiezingsretoriek laten weten te willen vasthouden aan het in 2002 onder zijn premierschap gesloten staakt-het-vuren met de Tijgers, ondanks recente schendingen van de overeenkomst. Ook wil hij de in 2003 vastgelopen vredesonderhandelingen met de Tijgers nieuw leven inblazen.

Wickremesinghe's opponent staat een hardere aanpak voor. De huidige premier zoekt een permanente oplossing voor het conflict en lijkt af te willen van het vredesakkoord van 2002, waarbij de Tamil Tijgers in hun regio in het noorden een zekere autonomie hebben gekregen.

Rajapakse heeft in de campagne gesuggereerd de economie te willen stimuleren met een aantal protectionistische maatregelen. Wickremesinghe wil de economie juist verder liberaliseren.

Sri Lanka was van 1983 tot 2002 in burgeroorlog, nadat de Tijgers de wapens hadden opgepakt omdat zij vonden dat Tamils als etnische en religieuze (voornamelijk hindoeïstische) minderheid in Sri Lanka gediscrimineerd werden door de Singalese, overwegend boeddhistische meerderheid.