Talentrijke jeugdploeg naar eindronde EK

In het spoor van het A-elftal heeft ook Jong Oranje zich gisteravond geplaatst voor een eindtoernooi in de zomer van 2006. Het team van bondscoach Foppe de Haan versloeg Jong Slovenië (2-0) en mag daarom tussen 25 mei en 6 juni in een nog nader te bepalen land deelnemen aan het Europees kampioenschap voor nationale teams tot 23 jaar.

Het vertegenwoordigende voetbal staat er door een groot arsenaal aan talentvolle jeugdspelers internationaal goed voor. Eerder dit jaar maakte het Nederlandse jeugdteam een goede indruk op het wereldkampioenschap in eigen land en eindigde het elftal tot zeventien jaar als derde op het WK. Een gedegen trainersopleiding, meer weerstand in de (junioren)competities en het toeval van een aantal sterke lichtingen, kunnen als oorzaken voor deze plotselinge bloei van het Nederlandse jeugdvoetbal worden aangemerkt. De visvijver is rijkelijk gevuld. Want hoewel het A-team vorige week elf jonge talenten opslokte, bleef er nog een aardig ploegje over voor Jong Oranje.

Met deze selectie, aangevuld met de afvallers van het grote Oranje voor het wereldkampioenschap in Duitsland, wil De Haan acte de présence geven op het EK jeugd. ,,Een fantastisch leermoment richting onder andere de Olympisch Spelen van 2008'', noemde hij de ervaring die de deelname moet opleveren. Het volgende EK dient over drie jaar als kwalificatietoernooi voor het olympisch evenement in China. De KNVB wil dit EK organiseren omdat Jong Oranje dan automatisch geplaatst is. ,,Dan hoef je nog maar een ronde verder te komen om de Spelen te halen'', mijmerde De Haan over zijn grote missie als bondscoach.

Een van de spelers die dan echter te oud zal zijn is de door verschillende clubs begeerde Klaas Jan Huntelaar. Onder de ogen van een ongetwijfeld zeer geïnteresseerde Ajax-scout Piet Keizer besliste de spits van Heerenveen gisteravond in zijn `eigen' Abe Lenstra Stadion met twee treffers het duel met de Slovenen, die wél faalden in de afwerking. Aan het eerste doelpunt ging een dubbele 1-2 met PSV-talent Ismail Aissati vooraf. Bij het tweede rondde Huntelaar met een fraaie kopbal een voorzet af van Edson Braafheid. Precies zoals De Haan het vooraf had aangegeven. ,,Als je Huntelaar niet helemaal vanaf de achterlijn bedient komt hij altijd los van de dekking om te scoren'', hield hij de jonge spelers in de teambespreking voor. Huntelaar wordt begeerd door AZ en Ajax. Zelf zou hij een voorkeur hebben voor een verblijf in Amsterdam.

Buiten de twee treffers viel er gisteravond niet veel te genieten in Heerenveen. De Haan had zich weinig aangetrokken van de afgang van Ron Vlaar in het A-elftal tegen Italië, afgelopen zaterdag, (,,ik was in Slovenië en heb het niet gezien'') en stelde hem gewoon op als centrale verdediger. Na een wat onzeker begin herstelde de reserve van AZ zich en maakte hij weer een betrouwbare indruk. ,,Ron kan met vertrouwen terugkeren naar zijn club'', meende amateur-psycholoog De Haan.

In de middenlinie was Urby Emanuelson een dolende ridder bij wie de opbouw vaak eindigde met balverlies. Toch vindt De Haan dat hij beter tot zijn recht komt als middenvelder dan als linksback, waar hij zich bij Ajax in zeer korte tijd in de selectie van Oranje voetbalde. ,,Urby speelt met een grote drang vooruit en dat is voor een middenvelder erg belangrijk'', luidde de opvatting van de bondscoach.

Ook linksbuiten Quincy Owusu-Abeyie had zijn avond niet. Hij mocht al vroeg in de wedstrijd invallen voor de geblesseerde Romeo Castelen. Elke actie die hij in gedachten had was gedoemd te mislukken. De Haan nam het voor hem op door te stellen dat hij dit seizoen pas ,,één en driekwart wedstrijd'' heeft gespeeld voor Arsenal. Maar de Fries vond niettemin dat Owusu-Abeyie veel te veel liep met de bal, terwijl een zuinige aanpak op zijn plaats was. ,,Daarom heb ik in de rust een robbertje met hem gevochten'', vertelde De Haan. ,,Ik was echt pissig op Quincy.''

Owusu-Abeyie speelde de sterren van de hemel in de openingswedstrijd van het WK-jeugd tegen Japan. Daarna acteerde hij met wisselend succes. Om bij Arsenal weer in de anonimiteit te verdwijnen. Of hij wordt in Londen niet goed begeleid, of hij is hardleers. Te vaak wilde Owusu-Abeyie gisteravond de bal in de voeten hebben om uit stand een actie te maken, terwijl hij juist in de diepte aangespeeld moet worden waardoor hij dankzij zijn snelheid beter tot zijn recht komt.

Het wemelde op de tribunes van het Abe Lenstra Stadion van makelaars, scouts en andere clubvertegenwoordigers. Onder hen een broer van manager Alex Ferguson namens Manchester United, directeur Uli Hoeness van Bayern München en manager Rudi Assauer van Schalke 04. Voor wie kwamen zij? Wellicht voor het grote PSV-talent Ismail Aissati die zich zo kranig weerde in het Champions-Leagueduel met AC Milan. Hij bleef ook gisteravond moeiteloos overeind, al maakte hij in de tweede helft wat meer foutjes. Maar een net zeventienjarige speler met zo weinig internationale ervaring verdient wel wat krediet.

De Haan, die maandag vernam dat Maduro graag in zijn team had willen spelen maar van collega Van Basten te horen had gekregen dat de Ajacied niet voldoende gemotiveerd was, is dan ook optimistisch gestemd over de kwaliteit van Jong Oranje. ,,Want op het Europees kampioenschap kan ik waarschijnlijk ook weer beschikken over Gijs Luirink, Demy de Zeeuw, Ramon Zomer, Julian Jenner en Ibrahim Afellay. Ik zal niet om spelers vragen van het grote Oranje. Want komende zomer gaat het WK voor.''

Jong Nederland

2

Jong Slovenië

0

Ruststand 1-0. 11. Huntelaar 1-0, 60. Huntelaar 2-0. Schds: Dereli (Turkije). Tsch: 21.200. Rode kaart: Urbanc (2xgeel, Slovenië). Gele kaart: Stevanovic, Kelhar (Slovenië).