Situatie Frankrijk `vrijwel normaal'

De situatie in Franse voorsteden is, na de ernstige rellen van de afgelopen weken, volgens de politie overal weer vrijwel normaal. Maar minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy is nog niet tevreden. Hij wees er gisteren op dat het in 79 voorsteden in het land nog onrustig was – een dag ervoor waren dat er 102.

,,Natuurlijk is 79 te veel'', aldus Sarkozy. ,,De toekomst kan niet gebouwd zijn op geweld.'' ,,Ik trek in twijfel dat we in het leven allemaal op hetzelfde punt beginnen'', aldus Sarkozy, die extra maatregelen wil om jongeren uit achterstandswijken te helpen, ,,Sommigen beginnen met een achterstand [door hun] huidskleur, cultuur of de wijk waar ze vandaan komen. Daarom moeten we ze helpen.'' In Frankrijk druist `positieve discriminatie' in tegen het idee van `gelijkheid' waarop de Republiek is gebaseerd.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 68 procent van de Fransen Sarkozy's harde aanpak van de rellen steunt, 64 procent vertrouwt erop dat de minister een oplossing voor de problemen biedt. Sarkozy's rivaal in de regering, premier Dominique de Villepin, heeft wat dat betreft slechts de steun van 58 procent van de Fransen.

In Frankrijk is veel kritiek op de uitspraak van minister van Arbeid Gerard Larcher, dat sociale problemen die samenhangen met polygamie een oorzaak zijn van de rellen. De Franse Bond voor de Mensenrechten noemde Larchers uitspraken ,,ziek en onverantwoord''. Volgens een anti-racismeorganisatie leiden Larchers woorden tot ,,racisme en uitsluiting''. Polygamie is in Frankrijk verboden, maar vermoedelijk zijn er duizenden grote gezinnen waar mannen illegaal meerdere echtgenotes hebben.