Pek-festival

In Den Haag wordt dit weekeinde het PEK-festival georganiseerd, een duizelingwekkende stoet van kortere en lange filmpjes. Hoogtepunten zijn The Devil and Daniel Johnston van Jeff Feuerzeig, Atla van Nico Bunnik (105 minuten zand: rotszand, zandzand, kiezelzand en het geluid van voeten daarop, knarsend, sloffend) en The Man Who Climbed Up the Stair of Life and Found Out They Were Cinema Seats van Karen Cytter, geen film, maar een boek. De film over Daniel Johnston, deze week op de longlist gezet van de gegadigden voor de documentaire-Oscar, voert ons binnen in het bestaan, het werk en de gedachtenwereld van de manisch-depressieve zanger, tekenaar, fanatiek inspreker van audio-dagboeken, creatieve geest die halverwege de jaren tachtig ineen uit het niets opdook met cassettebandjes vol hartverscheurende liedjes, Hi, how are you, met een zelfgetekend ruimtekikkertje op de hoes. In de documentaire zien we zijn verbijsterende metamorfose van nerveus-lachende jongen die de tafels bij McDonald's lapt naar de buikige grijsaard, krap twintig jaar later. Het PEK-festival is de eerste gelegenheid om kennis te maken met deze fascinerende film, volgende week draait hij ook op het IDFA in Amsterdam.

PEK Filmfestival 18 en 19 nov Haags Filmhuis. Inl www.filmstad.org