Patiënt verdraagt chemokuur bij hersentumor

Patiënten verdragen een experimentele chemotherapie tegen agressieve hersentumoren niet veel slechter dan bestraling. Dat concluderen medici vandaag in het tijdschirft Lancet Oncology. Begin dit jaar bleek al dat patiënten met de chemotherapie circa tweeënhalve maand langer blijven leven. Uiteindelijk is de hersentumor, een zogeheten glioblastoma, na ongeveer ruim een jaar wel altijd dodelijk. Het onderzoek is relevant omdat het bestudeerde medicijn temozolomide onder andere vanwege de bijwerkingen in Europa niet de voorkeur heeft. Een andere reden is de hoge prijs. Patiënten met agressieve hersentumoren worden daarom alleen bestraald. In de studie, deels gefinancierd door de fabrikant van temozolomide, deden ruim vijfhonderd patiënten mee. Mensen die chemotherapie kregen, hadden wel duidelijk meer last van obstipatie en hadden het moeilijk met hun sociale contacten.