OM NAAR UIT TE KIJKEN

FESTIVAL

Crossing Border Festival

De van oorsprong Indiase kunstenaar Bhajju Shyam verbeeldde de indrukken van zijn eerste reis naar Londen in het opmerkelijke The London Jungle Book. Hij is vrijdag- en zaterdagmiddag een van de gasten op het Crossing Border Festival en `s avonds zal hij live tekenen. Gisteravond is het festival begonnen met een optreden van zangeres Sinead `O Connor; schrijver Kader Abdolah verzorgt donderdagavond samen met het POW ensemble (van Luc Houtkamp, winnaar van de VPRO/Boy Edgarprijs) een voorstelling rond de gedichten van de dertiende-eeuwse Perzische dichter Jalaluddin Rumi, grondlegger van de sufi-beweging.

De Schots-Australische schrijver Michel Faber (The Crimson Petal and the White) is een van de blikvangers op het festival. Hij is vrijdagavond te horen, samen met onder anderen Toby Litt en Blake Morrison. De Franse schrijver Michel Houellebecq, die eerder toezegde te zullen komen, heeft het te druk met de verfilming van zijn laatste roman. Tot de grote groep Nederlandse schrijvers op het festival behoren Frans Pointl, Khalid Boudou, Thomas Rosenboom, Josien Laurier en Toon Tellegen.

Crossing Border. 16 t/m 20 nov op diverse locaties in Den Haag.

www.crossingborder.nl. Kaarten 0900-3001250.

TONEEL

Camille Claudel De Paardenkathedraal brengt het toneelstuk Camille Claudel van Dirk Tanghe en Noël Fischer, over de Franse beeldhouwster en minnares van Rodin, die zich aanvankelijk laaft aan de aandacht van de veel oudere en beroemdere Rodin, maar die uiteindelijk uit zijn schaduw probeert te komen, met tragische gevolgen.

T/m 14 jan. Paardenkathedraal, Veeartsenijstraat 151, Utrecht. 030-2762559.

MUSICAL

Turks Fruit De roman van Jan Wolkers over de grote, geile, tragische amour fou tussen schilderbeest Erik en zijn roodharige Olga, wordt nu bewerkt tot musical. De hoofdrollen zijn voor Antonie Kamerling en Jelka van Houten, het felle, zingende zusje van Carice van Houten. De producent belooft een doorgecomponeerde rockmusical met een jazzy touch.

Première 20 nov Tilburg, schouwburg. Tournee t/m 30 april. 020-6638433 of www.turksfruit.com

CABARET

Sanne Wallis de Vries Cabaretière Sanne Wallis de Vries (onder meer bekend van Kopspijkers) brengt na anderhalf jaar afwezigheid haar vierde soloprogramma Vier. Uit haar vorige programma's weten we dat ze vele typetjes, stemmen en registers beheerst, maar dat ze steeds meer als zichzelf op het podium staat.

Première 22 nov Kleine Komedie A'dam. Tournee t/m 16 mei. 020- 675 0966 of www.impresariaatwallis.nl

DANS

Nederlands Danstheater

Het Nederlands Dans Theater brengt met Upcoming Choreographers in het Haagse Zwembad De Regentes de jaarlijkse workshop. Drie NDT-dansers mogen zich als choreografen presenteren. Spaanse danser Fernando Hernando Magadan (1981) brengt Shiftkey, Slowaak Luká Timulak (1979) brengt Twenty, en Israeliër Amos Ben-Tal (1979) maakt Track.

23-25 nov. Den Haag, Zwembad De Regentes. 070-3637798 of www.ndt.nl.

OPERA

Falstaff

Falstaff, Verdi's laatste opera en ook zijn enige komische stuk naar Shakespeare, wordt uitgevoerd in de ZaterdagMatinee en rechtstreeks uitgezonden via Radio 4 (Herh 22 nov 20u). Paolo Olmi dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en een groot aantal solisten met Michele Pertusi in de titelrol.

Falstaff. 19 nov 14u Concertgebouw Amsterdam. Res 020-6718345.

FOTOGRAFIE

Willem van de Poll

Het Fotomuseum Den Haag brengt een ode aan de fotojournalist Willem van de Poll (1895-1970), die werkte voor bladen als Panorama, Elsevier, Vogue en Harper's Bazaar, maar vooral bekendheid verwierf als huisfotograaf van de koninklijke familie. In de naoorlogse periode werd de nieuwe staat Israël zijn grote passie. Van de Poll maakte er duizenden foto's, waarin hij ook het lot van de Palestijnen belicht.

T/m 5 febr. Stadhouderslaan 43, Den Haag di-zo 10-17u

Rectificatie / Gerectificeerd

Bij de illustraties uit The London Jungle Book van de Indiase kunstenaar Bhajju Shyam (17 november, pagina 19) ontbrak vermelding van de uitgever van de Nederlandse editie, Het Junglebook van Londen. Dit is uitgeverij Mets & Schilt.