Londen wil lid van Al-Qaeda uitleveren

Groot-Brittannië is bereid aan de Verenigde Staten een man uit te leveren, die volgens de Amerikanen geld heeft ingezameld voor Al-Qaeda. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Charles Clarke gisteren bekendgemaakt.

De familie van de verdachte, de 31-jarige computerdeskundige Babar Ahmad, zal zijn uitlevering echter naar verwachting aanvechten voor een Britse rechter. Advocaten voorspellen dat een definitief besluit over de uitlevering nog drie jaar kan duren.

Ahmad, die een Brits paspoort heeft, werd in augustus vorig jaar aangehouden op aandringen van de Amerikanen. De FBI verdenkt hem ervan tussen 1998 en 2003 via internetsites en e-mails geld te hebben ingezameld om terrorisme in Tsjetsjenië en Afghanistan te ondersteunen.

Ahmads geval wordt als een lakmoesproef gezien voor het hardere anti-terreurbeleid van de Britse regering na de aanslagen van afgelopen zomer. Premier Tony Blair kondigde toen aan dat er harder zou worden opgetreden tegen verdachten van terrorisme. Tot nu toe is de regering zeer terughoudend geweest met de uitlevering van zulke verdachten.

Intussen circuleert op sommige websites van islamitische radicalen de complete afscheidsvideo van Mohammad Sidique Khan, naar wordt aangenomen de leider van het viertal zelfmoordterroristen dat in juli in Londen bloedige aanslagen pleegde. Khan spoort daarin andere Britse moslims aan om eveneens zelfmoordaanslagen te plegen. ,,Moslims, ik adviseer jullie sterk dit leven op te offeren voor het hiernamaals. Jihad is voor elk van ons een verplichting, voor mannen en vrouwen.'' Hij keert zich in de video ook tegen gematigde moslim-leiders.

Tot dusverre waren slechts fragmenten van de video in het openbaar vertoond, waarin Khan verklaart dat de aanslagen waren bedoeld als vergelding voor geweld van westerse staten tegen moslims.