Koersval Reed Elsevier door VS

De Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier heeft in september minder schoolboeken verkocht in de Verenigde Staten dan waar het bedrijf op had gerekend. Mogelijk hebben Amerikaanse scholen in grote staten als Texas hun uitgaven moeten beperken door de hoge kosten van brandstof en door extra uitgaven in verband met de recente orkanen.

Beleggers reageerden teleurgesteld op de tussentijdse rapportage van de uitgever, die alleen halfjaarcijfers publiceert en geen aparte resultaten over het derde kwartaal. De koers in Amsterdam daalde vanochtend met zo'n 5 procent tot 11,30 euro.

Reed Elsevier kocht de divisie schoolboeken, met als merknaam Harcourt, in het jaar 2000 voor 5,5 miljard euro. ,,We blijven vertrouwen hebben in de vooruitzichten op de lange termijn van de educatieve divisie'', zei bestuursvoorzitter Crispin Davis in een toelichting.

Ondanks de tegenvallende verkopen bij Harcourt handhaaft Reed Elsevier zijn winst- en doelstellingen voor het gehele jaar. De organische omzetgroei, zonder de effecten van overnames mee te rekenen, zal minimaal 5 procent zijn en de winst per aandeel zal met minimaal 10 procent toenemen, verwacht de uitgever. Analisten van zakenbank ING rekenen voor geheel 2005 op een omzet van zo'n 7,5 miljard euro en een nettowinst van ongeveer 1,2 miljard euro.

De tegenvallers bij de divisie schoolboeken, die voor 90 procent afhankelijk is van de VS en Canada, wordt gecompenseerd door de sterke omzetgroei bij de andere drie divisies: wetenschappelijke tijdschriften, juridische uitgaven en vakbladen/vakbeurzen.

Amerikaanse advocaten vragen steeds vaker juridische informatie op via de elektronische databank LexisNexis, waardoor Reed Elsevier de prognose van de omzetgroei van deze divisie opschroeft van 5 naar 6 procent.