Instituut gaf geen hulp aan overlevenden Schipholbrand

Minister Donner (Justitie, CDA) heeft de Tweede Kamer onjuiste informatie gegeven over betrokkenheid van het Instituut voor Psychotrauma (IvP) bij de nazorg van de slachtoffers van de Schipholbrand. In het Kamerdebat over de opvang van de brandslachtoffers, vorige week donderdag, zei de minister dat het IvP zich had ontfermd over de opvang van bij de brand betrokken gedetineerden. Volgens Donner was het IvP ook betrokken bij de beslissing om de slachtoffers op te vangen in groepen mensen met dezelfde ervaring. Maar het IvP heeft alleen personeel opgevangen, zegt senior-onderzoeker P. van der Velden. Volgens een Justitie-woordvoerder is de verwarring ontstaan doordat de belangrijkste adviseur over de nazorg voor Justitie werkt, maar ,,ook aan het IvP is verbonden''. Het gaat volgens de woordvoerder om ,,dé traumapsycholoog van de detentieboten''.

Van der Velden hecht eraan te zeggen dat deze psycholoog ,,alleen freelance'' voor het IvP werkt. ,,Hij heeft niet namens het IvP gehandeld. Dadelijk duikt onze naam op als uit onderzoek zou blijken dat de hulpverlening heeft gefaald, terwijl we er niets mee te maken hebben.''