Huisarts heeft werktijden als een kantoorbeambte

In NRC Handelsblad van 9 november las ik met verbazing een artikeltje waarin over de Nederlandse huisarts beweerd wordt dat die het meeste verdient in vergelijking met de huisarts in andere Europese landen. In dat artikel wordt beweerd dat de Nederlandse huisarts het meest verdient maar dat zij wel een langere werkdag hebben en nog steeds avond-, nacht- en weekenddiensten hebben.

Deze laatste bewering roept bij mij enige vragen op. Bij meerdere huisartsen heb ik gemerkt dat zij na 12.00 uur in de middag niet meer bereikbaar zijn. Je moet dan de noodarts bellen en krijgt een verpleegster aan de lijn die even door de telefoon (!) bepaalt of je een arts nodig hebt. Niets geen avonddienst of weekenddienst. En wat behelst het uitgebreide takenpakket? Wanneer er iets afwijkends is vastgesteld krijg je een verwijsbrief voor de specialist of wijkverpleegkundige etc. mee. Het is bekend dat er een tekort aan artsen is ontstaan in de zeventiger jaren tijdens de bezuinigingen aan de universiteit.

Huisartsen oefenen m.i. hun werk uit als een kantoorbeambte wat werktijden betreft. Je kunt ze 's morgens bereiken van 8.00 uur tot 11.00 uur en van 11.15 uur tot 12.00. Toen ik vroeg waarom ik tussen 11.00 en 11.15 uur hen niet kon bereiken kreeg ik als antwoord: dan drinken wij koffie. Zelfs een drukke zaak is doorlopend bereikbaar en dat moet zeker gelden voor een huisarts.