GROOT-BRITTANNIË

West End

Hollywood sterren vinden het leuk om behalve in Broadway ook in Londen op te treden. Een nieuwe expositie in het Theatre Museum over het theaterdistrict toont de ontwikkelingen sinds 1840. Daar is de invloed van de twee wereldoorlogen en van Hollywood te zien, evenals de stempel die het National Theatre en de Barbican hebben gedrukt op het `West End'. Met theatermodellen, video's, posters, historische prenten, foto's en een Drury Lane geluidsmachine. Het resultaat van de investeringen, sinds 1995 ook dankzij de opbrengsten uit de National Lottery in theaters, dans- en operahuizen wordt belicht en ook hoe de commerciële theaters van voor 1914 hun karakter kunnen blijven behouden.

T/m dec 31 A Great Night Out: The Making of the West End, Theatre Museum, Russell St Londen WC2. Din t/m zon 10-18:00u. 0044(0)2079434700 & www.theatremuseum.org.uk

Dichtkunst

Liefde voor dichtkunst tekende al snel het leven en werk van wonderkind Samuel Palmer. Voor zijn mysterieuze afbeeldingen van romantische landschappen experimenteerde hij met roet, suiker en bloem. Het British Museum wijdt in het kader van zijn tweehonderdste geboortedag een retrospectief aan zijn belangrijkste werk. Naast A Cornfield by Moonlight en The Magic Apple Tree worden 150 aquarellen, schetsen en etsen getoond. De tentoonstelling toont Palmers romantische verbeeldingskracht van zijn vroegste periode (vooral landschappen in Shoreham geïnspireerd door Blake, Milton en Dürer), zijn wat behoudender werk dat rondom 1840 maakte, en de sentimentele stijl, die hij later weer oppakte.

T/m 22 jan Samuel Palmer, Vision and Landscape, British Museum. ma t/m vrij 10-20:30u, 0044(0)20 7328 8000 & www.thebritishmuseum.ac.uk/palmer

En verder

T/m 28 nov, The Arts of John Piper, Bohun gallery, Henley-on-Thames, aquarellen, textiel, ceramiek en prenten, 0044(0)1491576228 & www.bohungallery.co.uk.