Google Base draait zoeken op web om

Google's nieuwe dienst Base geeft internetters zelf de mogelijkheid om bestanden in te voeren in de database van de zoekmachine. Tot nu toe speurde Google alleen zélf miljarden internetpagina's af op zoek naar relevante informatie.

Google Base, sinds gisteren online, is een opmerkelijke toevoeging aan de grootste zoekmachine ter wereld. Google doorzoekt gewoonlijk zelf het internet, en hanteert daarbij strenge regels om de zoekresultaten niet door buitenaf te laten beïnvloeden. Met name bedrijven hebben er veel geld voor over om hoog te eindigen op een lijst zoekresultaten van Google.

Bij Base is de zoektechniek volledig omgedraaid: Google zoekt niet op het wereldwijde web, maar in een aparte database waaraan particulieren zelf hun artikelen kunnen toevoegen. Met digitale labels en verdelingen in categorieën zijn alle artikelen weer vindbaar voor andere internetters.

Base vertoont sterke overeenkomsten met particuliere verkoopsites als Ebay.com en Craigslist.com: grote databases waarin particulieren hun goederen te koop aan bieden. In Nederland is Marktplaats.nl de beste bezochte website op dit gebied.

Google geeft op zijn website aan dat het Base bedacht heeft ,,om nieuwe informatie beschikbaar te maken die nog niet op internet te vinden is''. Het zou de zoekmachine niet gaan om het aanboren van een nieuwe (advertentie-)markt.

Op dit moment staan er in de Google Base (base.google.com) vooral advertenties voor auto's, huizen en muziekinstrumenten die door particulieren worden aangeboden. Google geeft als voorbeeldcategorieën: gedeelde agenda's (bijvoorbeeld voor een voetbalvereniging), recepten, maar ook nieuwsberichten, vacatures, producten en voertuigen.

Amerikaanse kranten als The Washington Post en The New York Times vermoeden dat Google met Base de voorwaarden creëert om de kleine advertentiemarkt te betreden. Daarbij verwijzen de kranten naar aanhoudende geruchten over een betaalsysteem waaraan Google zou werken. Veilingsite Ebay heeft bijvoorbeeld de advertenties gekoppeld aan de eigen betaaldienst Paypal. Ebay Nederland wilde geen commentaar geven op de plannen.