Gifgroene pc voor arme kinderen

De oplossing voor de digitale kloof is een lichtgroene laptop van honderd dollar. Of een tweedehands pc.

Een lichtgroene `handtas' is het troetelkind van de cybertop van de Verenigde Naties. Het plastic apparaat van 30 centimeter breed moet de digitale kloof tussen arm en rijk gaan dichten. Het is een honderd dollar kostende draagbare computer met draadloos internet en een energie-zuinig beeldscherm. Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, nam gisteravond het eerste exemplaar in ontvangst tijdens de Wereldtop over de informatiesamenleving in Tunis.

Bedenker van de `100 dollar laptop' is Nicholas Negroponte, internetpionier en oprichter van het Media Lab van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston. ,,Dit is ook de eerste keer dat ik hem werkend zie'', zei een enthousiaste Negroponte gisteren in Tunis.

De kloof tussen gebruikers en niet-gebruikers van informatie- en communicatietechnologie (ict) staat centraal op de cybertop. Twee jaar eerder in Genève, tijdens het eerste deel van de conferentie, namen wereldleiders zich voor een informatiemaatschappij te creëren die voor iedereen toegankelijk is. Ict moet bijdragen aan de VN-millenniumdoelen, zoals de strijd tegen armoede, honger en ziektes. Eén doel in het Actieplan van Genève was dat alle dorpen en de helft van alle mensen op aarde vóór 2015 moeten beschikken over ict. Simpel gezegd: een pc, telefoon, radio en tv voor iedereen.

Internet en (mobiele) telefonie hebben de hele wereld bij lange na nog niet veroverd. Volgens de VN zitten nog steeds 800.000 dorpen – 30 procent van alle dorpen wereldwijd – zonder enige vorm van ict. Het VN-initiatief `Connect the World' moet daarin verandering brengen, maar tijdens de presentatie gisteren in Tunis leken het vooral mooie woorden. Het afdwingen van financiering of politieke veranderingen is moeilijk.

Daarom moeten de `niet-aangeslotenen' in de Derde Wereld het misschien meer hebben van een initiatief als de 100 dollar laptop. MIT wil elk kind op deze wereld een pc bezorgen. De laptop heeft een goedkoop scherm, geen harddisk en het besturingssysteem Linux in plaats van het duurdere Microsoft Windows. Elke pc heeft ook een ingebouwde antenne waarmee het een netwerk kan vormen met andere pc's. De laptops zijn lichtgroen om ze herkenbaar te maken als pc's voor kinderen. Volgens Negroponte vermindert dat diefstal. Geen volwassene wil gezien worden met een kinder-pc.

De laptops komen niet in de handel, maar worden rechtstreeks geleverd aan ministeries van Onderwijs en andere organisaties. ,,Wij praten al met de regeringen van Brazilië en Thailand'', zei Negroponte gisteren. Hij vindt dat de kinderen eigenaar moeten worden van de laptop. Dan zijn ze zuinig op hun pc's. ,,Want zeg nou zelf: heb je ooit een huurauto gewassen?''

De laptop moet eind volgend jaar op de markt komen. Negroponte heeft al een producent gevonden, maar wilde gisteren de naam nog niet onthullen. De grote pc-makers reageerden aanvankelijk sceptisch, maar zien volgens Negroponte nu dat zijn laptop geen concurrentie is, maar juist een nieuwe markt kan creëren.

Waarom maakt hij geen goedkopere bureaucomputers? ,,Mobiliteit is belangrijk. Vooral als kinderen de computers 's avonds mee naar huis nemen. Zij moeten kunnen beschikken over de nieuwste technologie, hardware die tegen een stootje kan en innovatieve software.''

Negroponte gelooft dat zijn plan meer kansen biedt aan kinderen, dan het verschepen van hergebruikte pc's naar de Derde Wereld. (Zie daarover een apart artikel op de website nrc.nl, met de Belgische organisatie Close The Gap.) Negroponte: ,,Als we het aantal beschikbare tweedehands pc's schatten op honderd miljoen en elke pc vereist slechts een uur aan menselijke aandacht voor het reinigen, herinstalleren, en verpakken, dan kost dat 54 duizend mensuren. Hoewel wij het hergebruik van pc's toejuichen, zal dat er niet voor zorgen dat ieder kind een laptop krijgt.''

www.nrc.nl: weblog

artikel over Close the gap