Galerieselectie

Hans Eijkelboom

Sinds 1971 maakt Hans Eijkelboom foto's van zijn medemensen, vaak terwijl ze rond sjokken in winkelstraten of shopping-malls. Zijn nieuwste presentatie bij Galerie A is samengesteld uit foto's die hij maakte op de Dam en in de Kalverstraat in Amsterdam tussen 3 en 10 september van dit jaar. Meestal heeft Eijkelboom tijdens het fotograferen een thema in gedachten. In dit geval focuste hij op voorbijgangers met T-shirts van guerrillastrijder Che Guevara.

foto's Hans Eijkelboom. 19 nov t/m 24 dec in Galerie A, Johan Verhulststraat 53, A'dam. Di t/m za 14-17u.

Patrick Makumbe

Kunstenaar Patrick Makumbe beëindigt dit jaar zijn verblijf aan de Rijksakademie in Amsterdam maar twijfelt of hij aterugkeert naar zijn geboorteland Zimbabwe, waar de politieke en sociaal-economische situatie nog rampzalig is. Makumbe schildert scènes uit het dagelijks leven in Zimbabwe. Vaak is dat het straatleven van mensen aan de onderkant van de samenleving, die de schaamte voorbij zijn.

T/m 4 dec in Galerie 23, Nieuwe Herengracht 23, A'dam. Wo t/m zo 13-17u.

Trini

De Belgische kunstenaar Trini woont sinds het begin van de jaren tachtig in Mexico Stad. Het spel van licht, kleur en beweging in deze hectische stad vormt het voornaamste onderwerp van haar schilderijen. De combinatie van smog en fel zonlicht zorgt voor een ongekende lichtval, waardoor de kleuren van de stad een heel eigen karakter hebben. De basis van Trini's 'urban landscapes' is de fotografie. Voorbijrazende auto's, bussen en brommers brengen beweging in haar composities.

Cielo. Schilderijen van Trini. T/m 3 dec in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

Wim Bosch

Kunstenaar Wim Bosch componeert zijn `schilderijen' op een digitale manier. Ze zijn opgebouwd uit zelfgemaakte foto's en bestaande afbeeldingen uit bijvoorbeeld interieurprospectussen. De afzonderlijke delen worden door Bosch samengevoegd in realistische composities. Alleen uit details, zoals het ontbreken van schaduw of niet kloppende perspectieven, blijkt dat de voorstellingen uit slim knip- en plakwerk zijn opgebouwd.

Computerprints van Wim Bosch. 19 nov t/m 23 dec MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

KunstSuper

In een gerenoveerd pand in de Rotterdamse wijk Delfshaven is deze week de KunstSuper van start gegaan, een creatieve supermarkt met diverse afdelingen. Zo is er de KunstMarkt, een winkel met een betaalbaar aanbod van kunstwerken, de KunstKijk, een galerie met wisselende exposities, en het CreatieLab, waar onderzoek en experiment voorop staat.

KunstSuper, Grote Visserijstraat 7B, Rotterdam. www.dekunstsuper.nl

Marcel van Eeden

Het geboortejaar van kunstenaar Marcel van Eeden, 1965, is een cruciaal gegeven in zijn oeuvre. Alle voorstellingen die hij tekent zijn afkomstig van voor zijn geboorte. Hij werkt naar bestaand beeldmateriaal, dat hij vindt in oude tijdschriften, boeken of kranten. De onderwerpen kunnen uiteenlopen van stemmige jaren '50 interieurs, cartoons en brandende huizen tot abstracte patronen of teksten.

Tekeningen Marcel van Eeden en Paul van der Eerden. t/m 24 dec in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag. Wo t/m za 12-18u.

En verder

Foto's Daido Moriyama t/m 17 dec Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, A'dam; schilderijen & inkjetprints Robert Wevers t/m 17 dec Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, A'dam; installatie Agata Siwek t/m 13 dec Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, A'dam; foto's Jason Oddy t/m 26 nov Galerie Hug, 1ste Tuindwarsstraat 16, A'dam; schilderijen Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, A'dam; sculpturen Keith Edmier t/m 3 dec Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, A'dam; borduurwerken Petra van der Steen t/m 17 dec Galerie de Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem; foto's Esteban Pastorino Diaz t/m 20 nov Galerie Mirta Demare, Bergsingel 176-b, R'dam; videoinstallatie van Loek Grootjans t/m 30 nov Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.