FRANKRIJK

Lijsten/foto's

Hedendaagse foto's in antieke lijsten, dat is een succesvol experiment dat nu te zien is in het Hôtel Turgot (Fondation Custodia). Galeriehouder Willem van Zoetendaal maakte een selectie uit de duizenden historische lijsten van de collectie Frits Lugt. Vervolgens koos hij portretten van bekende hedendaagse Nederlandse fotografen als Rineke Dijkstra, Céline van Balen, Bertien van Manen en Koos Breukel. Hun werk in de kostbare en zeldzame lijsten schept een interessant en verrassend dialoog tussen heden en verleden. Zowel de foto's als de lijsten krijgen een heel nieuw leven.

Cadres revisités 1/m 18 dec in hei Hôtel Turgot, Institut Néerlandais, 121 rue de Liie, Parijs, dag beh ma 13-19u 0033-145560077 en www.institutneerlandais.com

Pippo Delbono

Vijf spektakels en veertien discussies en repetities met Delbono: dat is het programma van het festival Pippo Delhono in het théâtre du Rond Point. D spektakels van de Italiaan Delbono, houden het midden houden tussen kunst en het dagelijkse leven. Ze lijken geTmproviseerd, maar de samenwerking tussen dans, vertellingen en muziek is gerepeteerd. Het visuele aspect is belangrijker dan de tekst bij Delbono. De acteurs hebben vaak een extravagant uiterlijk en soms doen gehandicapten mee. ,,Ik zoek naar waarheid en niet naar virtuositeit. Ik probeer de passies, de emoties en de zwakheden van de mens voor eenieder begrijpelijke uit te beelden'', aldus Delbono.

Festival Pippo Delbono t/m 24 dec In het Théâtre de Rond-Point, 2 bis avenue Franklin Roosevelt, Parijs, 0033-144959821.

En verder

De Neus, opera van Sjostakovitsj door het Mariinski Theater o.l.v. Valery Gergiev van 17 t/m 19 nov in de Opera Bastille, 0033-172293535 en www. Zwanenzang en Platonov van `Tsjechov t/m 23 dec in het Théâtre national de la Colline 0033-144625252; Mélancholie, génie et folie en Occident t/m 16 jan in het Grand Palais, 0033-144131717 en www.mn.fr