En verder

Sterrenkunde

Zondag 20 november is er om 14u en 15u een gratis sterrenkundige rondleiding door de vaste presentatie van het Leidse Museum Boerhaave, waar de ontwikkelingen en hoogtepunten in de sterrenkunde besproken worden. Res niet mogelijk, toegangskaartje museum is voldoende. Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 20, Leiden. Inl 071-5662704 of www.museumboerhaave.nl

Ewald Mataré

Antoinetty van den Brink vertelt op 20 en 27 november 13u, 14u en 15u in het Singer Museum Laren over haar relatie met het werk van Ewald Mataré (1887-1965). Zijn (houten) beelden, houtsneden en aquarellen zijn nog t/m 4 december in het museum te zien. Singer Museum, Drift 1, Laren. Lezing gratis met toegangskaart. Inl o35-5393939 of www.singerlaren.nl

Modeweekend

De textielcollectie van het Stedelijk Museum Zutphen wordt van 18 t/m 20 november in de spotlights gezet. Er is een lezing, modeshow, demonstraties restaureren en oud-conservatoren geven informatie over meegebrachte bijzondere mode-voorwerpen. Stedelijk Museum Zutphen, Rozengracht 3. Inl 075-516878 of www.stedelijkmuseumzutphen.nl

Festival

Literair productiehuis de Wintertuin organiseert van zaterdag 19 t/m zondag 27 november het literair festival Wintertuinfestival in Nijmegen, Arnhem en dit jaar voor het eerst ook in drie Duitse grenssteden. Thema van deze festivaleditie is `Smaak'. Inl www.wintertuin.nl

fotografie

Op 20 november (19u30) vindt het Fotografiekritiekdebat plaats. Aan de hand van een foto maken de critici duidelijk wat voor hen een goede foto is of juist niet. Fotohal van Breda's Museum, Parade 12-14. Inl/res info@bredaphoto.nl & 06-44732903.

Wandeling

Vier uur lang onder deskundige begeleiding over de Veluwe wandelen en onderweg misschien wel sporen van edelherten, wilde zwijnen, reeën, vossen, dassen en boommarters zien. Tijdens de tocht op 19 november (11u) van twaalf kilometer wordt er door bos en over heide gelopen. Deelname €3 volw en €2 kinderen van 8-12 jr. Natuuractiviteitencentrum Zandenbos, Plesmanlaan 2, t.o. de uitkijktoren van het Veluwetransferium. Inl 0900-2530411 & info@vvvnunspeet.nl

Anna Blaman

Tgv de honderdste verjaardag van Anna Blaman (1905-1960) wordt van 19 november t/m 2 december in Rotterdam het Anna Blaman Festival gehouden. Op allerlei plekken in de stad, zowel binnen als buiten, worden er uiteenlopende activiteiten georganiseerd: voordrachten & toneelreadings, literaire workshops & debatten, citywalks & talkshows, met als feestelijke afsluiting de Anna Blaman Nacht in Arminius. Festivalopening en -expositie: 19 nov, 13u in het Historisch Museum/ Schielandhuis. Inl www.letterenhuis.nl