Eerste sterfgeval vogelgriep in China

China heeft gisteren de eerste twee gevallen van vogelgriepbesmetting bij mensen bevestigd. Een 24-jarige vrouw die beroepsmatig met pluimvee werkte is in de oostelijke provincie Anhui gestorven aan de voor de mens gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus.

Een negenjarige jongen uit de centraal gelegen provincie Hunan is ook besmet geraakt, maar genezen, zo bevestigde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren. Volgens Chinese autoriteiten is zijn twaalfjarige zusje onlangs aan het virus gestorven, maar omdat haar lichaam gecremeerd is zonder dat er monsters van waren genomen, zijn de besmetting en doodsoorzaak niet bevestigd. Hun onderwijzer is met vogelgriepsymptomen opgenomen in het ziekenhuis. Besmetting met het virus is bij hem nog niet vastgesteld. Eerdere Chinese tests op de drie personen waren negatief. Later verzocht de Chinese overheid de WHO om de zaken te heronderzoeken, wat leidde tot in elk geval één positieve uitslag.

Ook meldde de WHO gisteren twee nieuwe doden als gevolg van het H5N1-virus in Indonesië. Een zestienjarig meisje en een twintigjarige vrouw, beiden uit Jakarta, stierven vorige week nadat zij in contact waren geweest met besmette kadavers. Het officiële dodental voor Zuidoost-Azië staat nu op 67: 42 in Vietnam, 13 in Thailand, 7 in Indonesië, 4 in Cambodja en 1 in China.

Het bericht van de eerste Chinese dode is ,,een psychologisch veelzeggend moment'', aldus een WHO-woordvoerder in Peking. ,,Dit zal aan mensen in het hele land duidelijk maken dat dit in onze eigen achtertuinen kan gebeuren.'' De Chinese kranten publiceerden foto's van treurende nabestaanden. Twee jaar geleden ontving de Chinese overheid veel kritiek omdat zij toen geen openheid gaf over de sars-epidemie.

In China zijn sinds vorige maand elf nieuwe uitbraken van het H5N1-virus bij pluimvee geconstateerd, verspreid over het land. Henk Bekedam, het hoofd van de WHO in Peking, waarschuwde gisteren dat het Chinese voornemen om alle veertien miljard stuks huishoudelijk gehouden pluimvee te vaccineren problematisch wordt, onder andere omdat 70 procent in achtertuinen wordt gehouden. Daardoor is het moeilijk alle vogels te vinden.

Een ambtenaar van het Indonesische ministerie voor Onderzoek en Technologie erkende gisteren dat de overheid de bestrijding van H5N1 niet adequaat aanpakt. ,,Het is voldoende om de vogels in een omtrek van drie kilometer rond een besmettingshaard te doden. Dat hebben we niet gedaan.'' Het virus is in 23 van de 33 provincies gevonden.